Головне слідче управління МВС України провело в Києві ряд слідчих дій, зокрема обшуків, в офісах трьох суб'єктів інформаційної діяльності, що здійснюють ретрансляцію російських каналів на території України, передає УКРІНФОРМ з посиланням на прес-службу МВС.

У відомстві зазначили, що йдеться про ВАТ «Об'єднання російських телеканалів», що представляє на території України «Перший канал» Росії; ВАТ «Торсат» (володіє та розпоряджається виключно правами на трансляцію російських телеканалів на території України); ВАТ «Саттелеком» (надає технічні послуги по трансляції супутникового сигналу телеканалів РФ в Україні).

«Слідчі дії проводяться в рамках кримінального впровадження по фактам фінансування дій, скоєних з метою зміни або повалення конституційного устрою або захоплення державної влади (ч.4 ст.110-2 КК України)», – йдеться у повідомленні.

Слідством встановило, що зазначені суб'єкти інформаційної діяльності, порушуючи рішення Окружного адміністративного суду м. Києва, продовжують трансляцію на територію України російських телеканалів. Крім того, вони здійснюють інформаційне супроводження діяльності терористів.

«Достеменно відомо, що кошти, отримані від продажу рекламного часу на вказаних каналах, дані фірми направляють на фінансування діяльності терористичних груп на території України», – наголосили в МВС.

Повідомляється, що керівники трьох суб'єктів підприємницької діяльності отримали сповіщення про підозру у скоєнні злочинів, передбачених КК України.

«Відповідно до постанови суду, на рахунки компаній накладено арешт на загальну суму в 90 мільйонів гривень, а в їх офісах вилучено фінансову документацію та цифрові носії  інформації», – зазначили в прес-службі.

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков заявив, що слідство буде проведено ретельно та в повному обсязі у відповідності із законом, незважаючи на спекуляції російських ЗМІ.

«Я розумію можливість спекуляцій на даній темі з боку російських ЗМІ, а також окремих політичних сил України. Більш того, я беру до уваги той факт, що компанія «Торсат» водночас забезпечує і трансляцію телеканалу «Інтер». Але за моєю вказівкою Головне слідче управління МВС проводить слідчі дії по відношенню до представників російських телеканалів таким чином, щоб не перешкоджати віщанню та трансляції українського телеканалу «Інтер», сказав Аваков.