Підрив автомобіля Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ на тимчасово окупованій частині Луганщини кваліфікували як теракт. Цієї неділі автомобіль патруля місії ОБСЄ підірвався на протитанковій міні. Сталося це в районі села Пришиб. Загинув один спостерігач місії ОБСЄ, громадянин США. Ще двоє громадян Німеччини й Чехії зазнали поранень.

Перший заступник голови Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні Александр Хуг на прес-конференції в Києві нагадав: згідно з меморандумом від 19 вересня 2014 року, підписаним Тристоронньою контактною групою, заборонено встановлення мінно-вибухових інженерних загороджень біля кордону зони безпеки й передбачено зобов’язання зняти раніше встановлені міни. Тож дорога, якою прямував патруль, повідомляє УНІАН, мала бути вільною від вибухових пристроїв.

Попри все, Александр Хуг запевнив: «Ми налаштовані рішуче щодо реалізації нашого мандата. Ми вживаємо всіх заходів, щоб патрулі в цьому районі пересувалися безпечно. Подальші дії залежать від результатів оцінки ризиків».

«Повне виконання мінських домовленостей залишається основою для сталого рішення, яке поважає суверенітет і територіальну цілісність України. Європейський Союз продовжуватиме підтримувати важливу роботу ОБСЄ та її Спеціальної моніторингової місії, якій повинен бути наданий повний, безпечний та безперешкодний доступ до всіх районів, охоплених конфліктом, з безпекою для спостерігачів, яка має вирішальне значення», — так на інцидент відреагувала високий представник Європейського Союзу з питань зовнішньої політики та політики безпеки Федеріка Могеріні після спілкування з Генеральним секретарем ОБСЄ Ламберто Заньєром.

Водночас європейський дипломат запевнила, що ЄС і далі надаватиме підтримку в розмінуванні територій Донбасу.