45-й ювілейний фестиваль, який за версією Міжнародної асоціації кінопродюсерів вважається однією з найбільших кіноподій України й Східної Європи, цього року ставить перед собою вагоме завдання: вплинути на формування нового суспільства, нової країни.

За словами міністра інформаційної політики Юрія Стеця, орум має зайняти окремий ядок у програмі фінансування Кінету Міністрів.

— Очікую, що це буде професійна робота держави з підтримки таких проектів на десятки років уперед. За будь-яких обставин люди, які створюють кінофестиваль, не мають залежати ід прізвища того чи того міністра. У Державній програмі розвитку інформаційного простору України про нього йтиметься як про такий, що його підтримує держава, — сказав посадовець.

За словами міністра, національне кіно країні потрібно не менше, ніж зброя бійцям на фронті.

Говорячи про важливість проведення кінофестивалю у непрості для України часи, його організатори проводять паралель із Сараєвським кінофестивалем, який започаткували в боснійський столиці в розпал війни на Балканах, під час облоги міста. 

Згодом цей кінофорум перетворився на один із найпрестижніших у Південно-Східній Європі.

Тож Київський кінофестиваль «Молодість» хоче показати всьому світові: попри найскрутніші часи за всю історію незалежності, Україна не просто існує — вона живе, працює і сподівається на краще. Кінофестиваль готується прийняти понад 200 іноземних гостей, сприяючи підвищенню авторитету України за кордоном.

На свій ювілей «Молодість» традиційно покаже найкращі кінострічки світу за останній кіносезон, відкриє нові імена й надасть змогу талановитим режисерам заявити про себе в сучасному кінопроцесі. У програмі «Українські прем’єри» представлять стрічки одразу після їхнього виробництва.

— Сподіваємося на кілька цікавих прем’єр. На щастя, українська продукція, попри кризу, збільшується, нам є що показувати, — сказав генеральний директор кінофестивалю «Молодість» Андрій Халпахчі.

За його словами, формуючи бюджет, варто використовувати досвід міжнародних кінофестивалів, де 30% коштів вкладає держава, 30% — органи міської влади, 30% — приватні спонсори. Ще 10% надходжень можна залучати від продажу квитків.

Заступник міністра культури Ростислав Карандєєв повідомив, що цього року фестиваль фінансуватиметься не лише коштами Державного агентства з питань кіно, а й Міністерства культури.

— Запланованої торік суми 450 тисяч гривень уже недостатньо. Міністерство перегляне фінансування фестивалю, — сказав пан Карандєєв.

«Молодість» має надійних спонсорів. Але остаточний бюджет стане відомим у вересні.