Кардинально змінити філософію розподілу державних коштів, які виділяють через Міністерство молоді та спорту на підтримку молодіжних організацій, пропонує очільник відомства Ігор Жданов.

«Гроші мають отримувати лише ті організації, які існують не на папері, а реально працюють, розробляють і втілюють в життя якісні всеукраїнські проекти з роботи з молоддю і дітьми», — цитує слова міністра, сказані під час зустрічі із представниками молодіжних громадських організацій, прес-служба Мінмолодьспорту.

Міністр також запропонував залучити до роботи фонд «Відродження», щоб зробити розподіл відповідних коштів максимально прозорим та прибрати будь-яку корупційну складову. «Я мав попередню розмову із паном Євгеном Бистрицьким, генеральним директором цього поважного фонду. Ми разом із ним та фахівцями «Відродження» працюватимемо над створенням такої зовнішньої системи розподілу коштів, на яку міністерство та особисто міністр не матимуть впливу. Ми лише формуватимемо запит і визначатимемо пріоритети. Наприклад, сьогодні актуальні програми з національно-патріотичного виховання», — поділився думками міністр.

На його переконання, мають змінитися підходи та умови проведення конкурсу молодіжних проектів. Передусім це має бути змагання ідей, найцікавіших і найперспективніших планів, а не статусів чи брендів організацій. Найперше слід оцінювати зміст, завдання та механізми реалізації конкурсних заявок, переконаний міністр. При цьому допускати до конкурсу слід не лише всеукраїнські організації, які часто є такими формально, а й місцеві. Обов’язковим буде і докладний фінансовий звіт про реалізацію проектів, які перемогли.

Ігор Жданов закликав усіх зацікавлених у такій реформі долучитися до розроблення нових правил проведення конкурсів. Цим також має зайнятися робоча група з питань молодіжної політики, яку буде незабаром створено при міністерстві. Очільник відомства запропонував громадським і молодіжним організаціям долучитися до співпраці з органом державної влади на принципах відкритості та прозорості.

«Ми разом працюватимемо над майбутніми законопроектами та нормативними актами в цій сфері. Найбільш якісні документи просуватимемо до втілення в життя через Кабінет Міністрів і Верховну Раду», — сказав Ігор Жданов.

Він переконаний, що міністерство стане відкритим для всіх профільних громадських організацій, які працюють у молодіжній політиці, й у міністра не буде фаворитизму: «Жодного монополізму в нашій спільній роботі не має бути. Я готовий працювати з усіма молодіжними організаціями, які роблять  внесок у розбудову нашої країни в ці нелегкі часи і пропонують якісні ідеї та проекти. Для мене всі організації та молодіжні платформи є і будуть рівними».

Міністр також окреслив основні напрями роботи в цій сфері. Одним із пріоритетних він назвав спільне напрацювання Концепції молодіжної політики та роботу над змінами до Закону «Про сприяння соціальному становленню і розвитку молоді».

Відділ новин
«Урядового кур’єра»