«За жодних обставин Україна не відкликатиме позов зі Стокгольмського арбітражного суду. Саме рішення суду для нас буде остаточним аргументом у переговорах із «Газпромом», — наголосив Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк журналістам в аеропорту «Бориспіль» одразу після завершення робочого візиту до США.

Для рішення суду потрібен час для проходження низки юридичних процедур. Тому спільна позиція з Європейською комісією полягає в тому, що до моменту остаточного рішення Стокгольмського арбітражного суду Україні треба підписати тимчасову угоду про постачання природного газу.

Умови такої угоди обговорено з європейськими партнерами, переговори щодо постачання газу проходять у тристоронньому форматі: Європейський Союз, Україна і Росія, повідомляє департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату КМУ. 

Щодо зупинки реверсних поставок газу з Угорщини Прем’єр-міністр наголосив: «Після того як Російська Федерація, порушуючи всі можливі й неможливі угоди і правила функціонування європейського енергетичного ринку, відключила постачання газу в ЄС, вважаю, що Європейський Союз повинен невідкладно зібратися на засідання і дати єдину узгоджену позицію всіх членів-країн ЄС. Не дати можливості російському «Газпрому» шантажувати Європу і Україну».

«Якщо Європейський Союз скличе відповідне позачергове засідання і Україну туди буде запрошено, й ми виробимо спільну позицію, — тоді «Газпром» не шукатиме можливості розділити країни-члени ЄС і не зможе використовувати своє монопольне право», — підкреслив Арсеній Яценюк.

Зараз «Газпром» використовує свою монополію, адже в Європі немає єдиної енергетичної політики, підкреслив глава уряду: «Тому «Газпром», користуючись газом як зброєю, в тому числі лобіює свої інтереси в країнах-членах ЄС, — комусь дорожче газ, комусь дешевше, комусь взагалі відключити, як Україні».

«Після останніх дій російського «Газпрому» можна чітко констатувати: Росія — країна-агресор, російський «Газпром» — це ненадійний партнер, Росія поставила під сумнів енергетичну безпеку Європи і хоче заморозити не тільки Україну, а й Європейський Союз. І тут треба давати адекватну, жорстку і ефективну відповідь», — наголосив Арсеній Яценюк.

Відділ новин
«Урядового кур’єра»