Вадим БУЧА
для «Урядового кур’єра»

НА ЧАСІ. Станом на вчорашній ранок в Україні без світла залишалося 67 населених пунктів. Найскладніша ситуація спостерігалася в Київській області, де протягом ночі для відновлення електропостачання працювало сім бригад, 18 одиниць важкої техніки та три автомобіля освітлення. Загалом в ніч з 18 на 19 грудня постачання електроенергії було відновлено в 36 населених пунктах по всій державі. Про це під час урядового брифінгу повідомив перший заступник міністра надзвичайних ситуацій Віталій Бут.   

За його словами, служби МНС надають допомогу місцевій владі у повній мірі, проте трапляються проблемні випадки. Наприклад, Віталій Бут повідомив, що на адресу міністерства надійшла скарга, що до одного з населених пунктів Київщини допомога від МНС буцімто так і не дійшла. «Я розібрався з цим випадком і заявляю: три години простояв пожежний автомобіль, повністю укомплектований бійцями, які не знали, куди їхати і що робити. В цьому разі я маю претензії до сільської влади, яка не змогла використати допомогу, яка вчасно надійшла», — зазначив посадовець.

Ще одна проблема — істотне похолодання, що триватиме до 28 грудня. Протягом найближчих днів на всій території України стовпчики термометрів опустяться до 15—16 градусів морозу. При цьому невеликий сніг із дощем спостерігатиметься лише на півдні країни.

Такі температурні режими ускладнять життя людей без постійного місця проживання, тож МНС, не чекаючи морозів, ще 10 днів тому почало встановлювати місця обігріву. На вчорашній ранок їх налічувалося 2075, однак уже до кінця тижня їх кількість збільшиться до 3500, повідомив Віталій Бут.  

Насамкінець він поінформував, що за попередніми прогнозами Укргідрометцентру з 28 до 1 січня очікується істотне потепління: до -1—6 градусів вночі, та від 0 до +2 вдень. Також очікуються опади у вигляді снігу, мокрого снігу і навіть дощу.