Ескалація напруги на Донбасі свідчить про те, що президент Росії Володимир Путін вирішив покарати Україну за непоступливість, вважає керівник Інституту політичних, соціологічних та маркетингових досліджень Володимир Бондаренко.

Про це він заявив у коментарі для Gazeta.ua.

«Президент України Петро Порошенко не пристав на вимоги Путіна змінити текст угоди про асоціацію з Євросоюзом, – зазначає фахівець. – Крім того, незважаючи на прозорі натяки, перервав візит у Мінську. Відмовився від запрошення Нурсултана Назарбаєва продовжити переговори у Казахстані. Також Порошенко показав свою силу, заявивши про розпуск паламенту напередодні поїздки. Тому очільник Кремля вирішив почати наступ на Маріуполь, крупний промисловий центр і морський порт, щоб позбавити нашу державу виходу до моря. Таким чином хоче покарати Україну за непоступливість».

Українська влада має використовувати усі засоби для відбиття російської агресії, наголошує експерт.

«По-перше, для оборони рідної землі треба задіяти усі наявні боєздатні військові сили, – каже політолог. – По-друге, варто звернутися до міжнародної спільноти, насамперед, до країн-гарантів безпеки України за Будапештським меморандумом. Якщо Росія показала вже своє звіряче обличчя, то необхідно домагатися введення на Донбас миротворчих сил ООН. Здача Маріуполя буде рівнозначною збиттю малайзійського «Боїнга» за наслідками».

У погіршенні ситуації в зоні АТО багато в чому винне командування українських сил, вважає експерт. Адже часто наші батальйони підставляють під великі втрати, не надають оточеним бійцям вчасної допомоги, накази на знищення російських колон приходять із запізненням, коли вони вже закріплюються на позиціях.

«Частково це пов'язано з тим, що у командуванні наших військ діють агенти Кремля і провокатори. З іншого боку, дається взнаки непрофесійність вищих керівників. Міністр оборони Гелетей — колишній міліціонер, не має необхідного досвіду служби у війську. Наша армія тримається тільки на героїзмі вояків. Потрібно на її чолі поставити генералів, які пройшли гарячі точки і мають реальний бойовий досвід», – каже Володимир Бондаренко.