Заборгованість із заробітної плати в Миколаївській області сьогодні становить близько 30 мільйонів гривень. Таку інформацію наприкінці минулого року озвучив перший заступник голови облдержадміністрації Микола Романчук під час засідання обласної тимчасової комісії з питань погашення заборгованостей із заробітної плати (грошового забезпечення), пенсій, стипендій та інших соціальних виплат. На засіданні заслухали керівників підприємств, що мають борги перед працівниками. Так, перед комісією відзвітував Сергій Назаренко, керівник ТОВ «Південний тандем», де заборгованість становить понад 260 тисяч гривень. За його словами, були здійснені певні заходи щодо оптимізації виробництва, зокрема робочий персонал скоротили зі 120 чоловік до 72.

Як варіант для погашення заборгованості підприємства керівники розглядають можливість продажу техніки та устаткування, яке перебуває у його власності. Також на засідання був запрошений Геннадій Шиян, керівник Снігурівського райагробуду. Він зазначив, що на підприємстві залишилося 15 чоловік персоналу, а борг із заробітної плати становить 97 тисяч гривень. За його словами, райдержадміністрація, на жаль, не дає можливості підприємству брати участь у тендерах. Тож серед варіантів погашення боргів розглядається можливість продажу майна підприємства.

Втім, М.Романчук зауважив, що не слід поспішати продавати майно, адже ситуація може змінитися на краще і слід зберегти виробничу базу. На засіданні також були присутні Снігурівський міський голова Олександр Ларченко та керівник комунального підприємства «Снігурівський комунальник» Петро Бойко. Заборгованість цього підприємства — понад 97 тисяч гривень. Чиновники зазначили, що, крім заборгованості із заробітної плати, є й інша проблема: нещодавно було закуплено дороге устаткування для підприємства на суму понад 2,5 мільйона гривень, яке може бути пошкоджено внаслідок віялових відключень електроенергії. З’ясувалося, що вже затверджено графік відключень електроенергії, згідно з яким підприємство відключатимуть не більш ніж раз на день.

Перший заступник голови облдержадміністрації підкреслив: керівники підприємств із заборгованостями по заробітній платі розуміють, що завдання ліквідації боргів слід вирішувати всіма доступними способами. Причому це стосується і великих підприємств, і малих, і середніх, а також комунальних. Кожна родина, кожен працівник має бути соціально захищеним. Микола Романчук зауважив, що Миколаївська область перебуває в четвірці кращих регіонів за результатами ліквідації заборгованості з виплати заробітної плати.