Урочистості з нагоди 110-ї річниці з дня народження видатного українського письменника і громадського діяча Івана Багряного (1906—1963) розпочалися з культурно-мистецького свята «Родовід», у межах якого жителі села Куземин Охтирського району, де народився митець, і навколишніх населених пунктів ушанували його пам’ять. Дійство відбулося в мальовничій місцевості біля підніжжя Замкової гори на березі красуні-Ворскли, що свого часу надихнула письменника на створення творів, з-поміж яких і віршована поема «Скелька» — за назвою тутешнього села.

Звертаючись до учасників свята, заступник голови Охтирської РДА Наталія Окрайченко наголосила на неперехідній значущості творчої спадщини славетного земляка. Нинішнє покоління українців повинне знати і прозу, і поезію, і драматичні твори І. Багряного, які ввійшли в золоту духовну скарбницю не лише України, а й світу.

Юні учасники літературного журналу «Читаємо твори Івана Багряного». Фото Володимира КОВАЛЕНКА

У межах живого літературного журналу  «Читаємо твори Багряного» школярі декламували вірші та прозові уривки, а під час концерту звучали твори про Охтирщину, Куземин та… Івана Багряного. Відбулася прем’єра пісні «Багряний жовтень», яку виконав лауреат Гран-прі фестивалю «Боромля-2016» заслужений діяч естрадного мистецтва України Мар’ян Пуляк.  На згадку про «Родовід» і ювілей митця учасники свята висадили калинову алею.

А наступного дня урочистості тривали в Охтирці, де минули молоді літа письменника. У краєзнавчому музеї відкрилася виставка «Обличчя історії: Іван Багряний», місцеві літератори провели читання «Я починаюсь з отчої землі», а завершальним акордом став літературно-мистецький вечір у районному Будинку культури. Під час урочистих заходів ішлося й про виготовлення та встановлення в Охтирці пам’ятника відомому землякові.