14 листопада о 14 годині 15 хвилин розпочався процес насування Арки — наземної будівельної конструкції (НБК) на об’єкт «Укриття» четвертого енергоблока Чорнобильської АЕС, який було зруйновано під час техногенної катастрофи 26 квітня 1986 року. Про це заявив міністр екології та природних ресурсів Остап Семерак.

«Початок процесу насування Арки — це старт завершення тридцятирічної боротьби з наслідками Чорнобильської катастрофи. Будівництво унікальної технологічної конструкції, аналогів якій немає у світі, — заслуга потужної групи інженерів і будівельників», — поінформував урядовець.

Як повідомляє прес-служба Мінприроди, найбільша з побудованих коли-небудь рухома наземна конструкція завдовжки 165 метрів, заввишки 110 метрів і загальною вагою 36 200 тонн насувається у проектне положення та вже перемістилася на відстань шести метрів.

Встановлення Арки зробить майданчик ЧАЕС безпечним для проведення робіт із демонтажу конструкцій, поводження з паливовмісними та радіоактивними матеріалами всередині об’єкта «Укриття».

НБК має подолати 327 метрів, щоб накрити об’єкт «Укриття». Процес триватиме кілька днів.

«Це — історичний крок до поліпшення екологічної безпеки в зоні відчуження і світі загалом. І він став можливим завдяки величезній міжнародній підтримці. Об’єднання сорока країн-вкладників і країн-донорів навколо однієї мети — захисту людства від радіоактивних наслідків трагедії, — ще один доказ того, що питання екологічної безпеки у світовій політиці належить до пріоритетних. Вірю, що перетворення зони відчуження на безпечну територію стане прикладом зміни курсу екологічної політики в Україні в цілому», — підкреслив Остап Семерак.

Він також наголосив, що в листопаді 2017-го планується ввести об’єкт в експлуатацію та розпочати роботи з демонтажу нестабільних конструкцій.

Лора ВОВК
для «Урядового кур’єра»