ЗЕМЛЕРОБСТВО

Луганська область вкотре підтверджує свій статус зони ризикованого землеробства - сівба на ланах ще практично не почалася. Причина - пізня весна, у більшості районів області на грунті заморозки.

"Минулого року на цей час уже відсіяли ранні зернові. А в нинішню весну тільки-но виїхали на крайні поля, де сухо, почали культивувати під ячмінь. Сподіваюся, що ось-ось приступимо до роботи, хоча погоду не передбачиш. Але всі за нею скучили, хочеться в поле!", - каже директор сільськогосподарського товариства імені Суворова Станично-Луганського району Володимир Філіпов.

Два роки він керує господарством, яке за обсягами виробництва - у п'ятірці лідерів свого району - на 3,4 тис. га орендованої землі вирощуються озима пшениця, ячмінь, просо, кукурудза, соняшник і ... гречка.

"Так, ми і в минулому році посіяли 40 гектарів гречки. І в цьому трохи збільшимо цей наділ. Звичайно, урожай "слабенький" - 4-5 центнерів з гектара, для цієї культури в нас занадто спекотна погода. Але за рахунок зростання ціни на гречку в цьому році вона вийшла рентабельною і для нас", - розповідає керівник сільгосппідприємства.

Заступник голови Луганської облдержадміністрації Олександр Ольшанський запевняє аграріїв області, що і в цьому році реалізація гречки буде рентабельною.

Її планує закуповувати Аграрний фонд України, - зазначив Олександр Ольшанський під час наради із сільськими товаровиробниками. На цій нараді луганські науковці, аграрії та посадовці радилися, як встигнути виконати всі необхідні роботи в умовах пізньої весни. Палива в області запасли достатньо, добрив теж. Тож зараз усі свої сподівання селяни покладають на погоду. Тільки-но дозволить - робота закипить.