Для технічного переоснащення підрозділів охорони кордону галузеве відомство закуповує й отримує в межах реалізації проектів міжнародної технічної допомоги новітні зразки техніки, зокрема й вітчизняного виробника. Для цього Державна прикордонна служба України постійно вивчає нові зразки, які можна прийняти на озброєння. Головна умова — надійність і максимальна функціональність у виконанні завдань охорони та захисту державного кордону, а також логістичного забезпечення.

У презентації 25 нових і модернізованих зразків транспортних засобів та спеціальної техніки, яка відбулася на базі Навчального центру підготовки молодших спеціалістів Державної прикордонної служби України імені генерал-майора Ігоря Момота, що в Оршанці під Черкасами, взяли участь понад 60 представників вітчизняних виробників. Нові машини долали водні перешкоди та круті схили, пересувалися трасою підвищеної складності.

Тактико-технічні характеристики, надійність вузлів та агрегатів, які тестували прикордонники, переважно мали схвальну оцінку. 

Тестування відбувалося в умовах, близьких до бойових. Фото надане прес-службою Навчального центру

Наступний етап вивчення, як розповів директор департаменту ресурсного забезпечення Адміністрації Державної прикордонної служби України полковник Олександр Гура, проходитиме безпосередньо в підрозділах, які виконуватимуть завдання охорони державного кордону.

Прикордонники також перевіряли технічний стан, комплектацію, стан і розміщення комплекту запчастин, приладдя й документацію. За результатами випробувань буде визначено, чи можна нові зразки техніки та зброї використовувати для посилення підрозділів Державної прикордонної служби України, зокрема в зоні АТО.