Науковці Німецького центру авіації й космонавтики увімкнули пристрій, який вони самі називають «найбільшим у світі штучним сонцем».

Завдяки пристрою під назвою «Synlight», що складається із 149 гігантських ксенонових дугових ламп, які, спрямовані в одну точку, генерують сфокусований пучок світла, вчені сподіваються дослідити нові способи виробництва нешкідливого для довкілля палива.

Ксенонові дугові лампи зазвичай використовують у прожекторах під час зйомки кіно.

Сфокусований на поверхню площею у 20х20 см, згенерований пристроєм «Synlight» пучок світла виробляє у 10 тисяч разів більше енергії, аніж сонячна радіація на поверхні тієї ж площі.

Вчені кажуть, що їхній пристрій може нагрівати поверхню, розміром із аркуш паперу, до температури у 3 тисячі градусів за Цельсієм.

За словами науковців, їхня мета у цьому експерименті — дослідити шляхи отримання водню із води для виробництва «зеленого» палива у майбутньому.

Багато хто вважає водень паливом майбутнього, бо він не створює вуглецевих викидів при спалюванні, отже і не призводить до парникового ефекту і глобального потепління. Наразі водень виділяють із води, розщеплюючи її на два компоненти — на, власне, водень і кисень — через процес електролізу, тобто розклад речовини за допомогою постійного електричного струму.

Наразі експерименти із «Synlight», потужністю у 350 кВт, проводять у відносно невеликій лабораторії, проте, за словами директора інституту із сонячних досліджень Німецького центру авіації й космонавтики Бернарда Гоффшмідта, вченим вдасться розібратися із процесом отримання водню, цей процес можна зробити значно масштабнішим.

Головна мета вчених — використовувати для цього процесу звичайне сонячне світло, а не «штучне сонце», створення якого обійшлося у 3,5 млн євро і яке потребує для чотирьох годин своєї роботи стільки ж електрики, скільки домогосподарство на чотирьох осіб споживає за рік.

За словами експертів, дослідження, за наявності підтримки з боку промисловості, займуть до 10 років.

Як визнає пан Гоффшмідт, до масового поширення такого методу отримання палива ще далеко. ‎‎«Я думаю, комерційне використання буде можливим тільки тоді, коли суспільства й уряди зрозуміють, що ми більше не можемо спалювати викопне паливо», — заявив він.

ВВС Україна