Космічний телескоп Джеймса Вебба, названий на честь колишнього керівника NASA, створювали 20 років. Тепер він має пройти випробування і буде готовий до виходу у космос.

На ньому – 17 позолочених дзеркал, які зможуть акумулювати інфрачервоне випромінювання.

Вчені сподіваються, що новий телескоп допоможе їм зафіксувати ознаки життя на інших планетах. Телескоп Джеймса Вебба стане наступником відомого телескопу Хаббла, створеного у лабораторії НАСА.

Найбільший та найскладніший у світі телескоп планують запустити в космос у 2018 році.

Керівник проекту – Нобелівський лауреат, астрофізик Джон Мазер: 

«Позаду 20 років інновацій та тяжкої праці – і нарешті ми маємо результат. З ним ми відкриваємо новий простір для астрономії. Ми побачимо речі, які не могли бачити раніше, бо цей телескоп потужніший, аніж телескоп Хаббла».

Завдяки Хабблу вченим вдалося зробити кілька важливих наукових відкриттів у тому, що стосується розвитку Всесвіту. Але Телескоп Вебба зможе простежити за кожним етапом його історії протягом десятків мільярдів років.

Після того, які він вийде на орбіту, телескоп зможе зібрати світло від найперших предметів у космосі та зафіксувати присутність галактик, зірок та планетарних систем, на яких може бути життя.

Джон Мазер: 

«Ми хочемо знати, як розвивався Всесвіт після «великого вибуху», коли він лише формувався. Сподіваюся, ми знайдемо щось нове про процеси, які відбувалися сотні мільйонів років тому, у період до існування галактик, дізнаємося, як утворювалися «чорні дірки». Це буде відкриттям для вчених, все, що стосується планет – то велика несподіванка. Отож, сподіваюся на нові сюрпризи».

Над створенням телескопу Джеймса Вебба спільно працювали NASA, Європейське та Канадське космічні агентства.

Телескоп розрахований на роботу при температурі близько абсолютного нуля, спеціальний екран захищатиме його від тепла, яке випромінює Земля та Сонце.

У наступні місяці телескоп пройде тести на вібрацію та інші процеси, які відбуватимуться на шляху до відкритого космосу.

EURONEWS