За оцінками фахівців, нинішній стан посівів озимих культур у Запорізькій області такий: майже 90 % перебувають у доброму та задовільному стані, решта — у слабкому та розрідженому.

— За інформацією головного управління статистики в Запорізькій області, під урожай 2014 року озимі культури за всіма категоріями господарств засіяні на площі 667 тисяч гектарів, що становить  101,1% від запланованого, —повідомив заступник директора департаменту агропромислового розвитку ОДА Олександр Ясинецький. — Тож  плануємо отримати 2,2 мільйона тонн зернових та зернобобових культур, 725 тисяч тонн соняшнику.

Втім, стан посівів озимої пшениці в умовах не типової для зимового періоду погоди викликає стурбованість керівників регіону. І на щотижневій апаратній нараді в ОДА  з актуальних питань життєдіяльності регіону голова Олександр Пеклушенко приділив цьому питанню особливу увагу.

З огляду на свій досвід роботи в  зоні ризикованого хліборобства, до якої входить і територія Запорізької області, місцеві аграрії збільшили посіви озимої пшениці, бо це одна з найбільш стійких до посухи культур. Втім, фахівці зауважили, що в ∂рунті недостатньо вологи. Найліпша ситуація в Запорізькому та Вільнянському районах, але й там опадів випало набагато менше від норми.

Радикальна зміна погодних умов на Запоріжжі, — суттєве пониження температури та снігові опади, що під дією сильного вітру просто  видуваються з полів, — навряд чи поліпшить ситуацію. Тож щоб не втратити левову частку врожаю, треба ретельно продумати стратегію проведення весняно-польових робіт.

У зв’язку з погодними умовами її просто необхідно переглянути, погоджується заступник голови облдержадміністрації Олег Ніколенко.

Посадовець повідомив, що нині розробляються наукові рекомендації для аграріїв для кожної конкретної території. Головне питання, на яке необхідно знайти відповідь: які культури варто сіяти навесні.

Передбачаються три прогнозні плани реагування. Перший — на випадок, якщо ситуація стабілізується завдяки опадам. Другий план має запропонувати шляхи реагування, якщо опадів буде недостатньо. А третій  розрахований на розвиток подій за умови посухи. Тобто запорізькі аграрії протидіятимуть вибрикам погоди за наукою.