Україна перебуває на межі фінансового краху, державна скарбниця порожня. Усі попередні 10 років крок за кроком Україна просувалася до цього, але негативні процеси прискорилися 2011-го, коли корупція перейшла в ранг грабунку і масштабного розкрадання країни.

На сьогодні існує великий макроекономічний дисбаланс через систематичне завищення макропоказників. Так, фіскальний розрив Держбюджету-2014 становить близько 290 мільярдів гривень, повідомляє прес-служба Міністерства фінансів.

За останні роки економіка України фактично доведена до дефолту. При нульовому зростанні реального ВВП та інфляції державні фінанси опинились у критичному стані. А саме:

— з 2011 року фактично втричі зріс дефіцит бюджету (2013-го він становив 64,7 мільярда гривень);

— державний борг становить 480,2 мільярда гривень, а це 40,2% ВВП за критично допустимих 60%;

— на початок цього року державну скарбницю було спустошено, на рахунку казначейства була рекордно мінімальна сума 1,7 мільярда гривень з несплаченими рахунками на суму майже 70 мільярдів, а в деякі дні — нижче за критичну позначку (залишки становили кілька мільйонів, і це державна скарбниця!);

— переплата податків в 2013 році сягнула рекордної цифри 27 мільярдів гривень (станом на 01. 03. 2014), а сума невідшкодованого ПДВ економіці становить близько 30 мільярдів гривень;

— підвищення заробітної плати та соціальних виплат було повністю незабезпечено реальними бюджетними ресурсами;

— постійно зростала чисельність державних службовців і відповідно  видатки на їхнє утримання. Особливої уваги заслуговують органи Генеральної прокуратури, чисельність яких, починаючи з 2011 року, зросла майже на 6 тисяч осіб;

— існує низка системних проблем у двох найпотужніших за фінансовою складовою сферах: освіті й охороні здоров’я. Ці проблеми насамперед пов’язані з неефективним використанням наданого ресурсу.

Торік зведені державні видатки були надмірно високими та становили: на освіту — 7,3% ВВП, на охорону здоров’я — 4,2% ВВП. Пільги та субвенції нарощувалися за рахунок розширення категорій пільговиків (так, у 2010 році Законом України «Про держбюджет» було розширено категорії пільговиків, зокрема багатодітні сім’ї).

Із 2009 року Пенсійний фонд є дефіцитним та покривається за рахунок коштів держбюджету, що негативно впливає на економіку країни, оскільки відволікає значні бюджетні ресурси від розвитку економіки.

Протягом останніх років на тлі стрімкого зростання дефіциту НАК «Нафтогаз України» штучно стримувала ціни на природний газ для потреб населення. Золотовалютні резерви нашої країни тільки за останні два роки скоротилися більш ніж удвічі (з 31,8 мільярда доларів США на кінець 2011-го до 15,5 мільярда на кінець лютого 2014 року).

Кожен день зволікання поглиблює ці проблеми. Тому уряд і здійснює певні кроки, що є водночас екстреною допомогою та фундаментом для української економіки. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»