У футбольному світі вибухнула чергова інформаційна бомба. Міжнародна федерація футболу звернулася до генеральної прокуратури Швейцарії у Берні із заявою. Чиновники ФІФА вимагають порушити кримінальну справу на основі доповіді про вибір країн, які прийматимуть два найближчі чемпіонати світу з футболу — Росії та Катару. Приводом для звернення є підозри щодо окремих випадків міжнародних переказів грошей, пов’язаних зі Швейцарією.

«Предметом скарги є можливі вчинки окремих осіб у зв’язку з присудженням прав проведення Кубка світу у 2018 і 2022 роках, які дослідив член комітету з етики Майкл Гарсія», — зазначено в заяві, розповсюдженій прес-службою ФІФА.

Нагадаю, що в середині листопада голова арбітражної палати комітету з етики Ханс-Йоахім Еккерт надав організації 42-сторінковий звіт, який зняв підозри з Росії та Катару.

Після публікації спірного звіту про процес відбору господарів мундіалю з різкою заявою виступив колишній голова Англійської футбольної асоціації  Девід Бернстейн. Він закликав пролобіювати в УЄФА бойкот наступного чемпіонату світу з футболу, якщо ФІФА не проведе суттєвих реформ. На його думку, бойкот змагання головними європейськими збірними — Німеччиною, Іспанією, Італією, Францією та Нідерландами — значно послабить привабливість Кубка світу.

— Без найсильніших збірних Старого Світу майже неможливо провести найрейтинговіший турнір у світі, — нагадав екс-функціонер. — Вони можуть вплинути на будь-яке рішення, якщо захочуть. Що стосується вибору Катару  країною-господарем світової першості 2022 року, то це було одним із найсмішніших рішень в історії світового спорту, — переконаний представник батьківщини футболу.

Він також висловив побажання, щоб президент ФІФА Зепп Блаттер залишив свою посаду. Саму ж організацію пан Бернстейн назвав тоталітарною і такою, що нагадує стару радянську імперію.

Схожі погляди висловив раніше президент Німецької футбольної ліги Райнхард Раубалл. Він заявив, що УЄФА може покинути ФІФА, якщо результати дворічного розслідування звинувачень у корупції не опублікують повністю. 

Валерій КАЛІНІЧ
для «Урядового кур’єра»