50 колишніх діячів польської антикомуністичної опозиції написали відкритого листа до українців, президента України Петра Порошенка та з’їзду української партії «Солідарність».

Підписанти вважають, що Україна бореться не тільки за свою власну свободу, але й за свободу народів Європи. «Сьогодні Росія веде з Україною неоголошену війну, але це – її стиль і методи. Так само, як орди більшовиків у 1920 році ми зупинили неподалік Варшави, дасть Бог, що ви зупините їх на Донбасі», – написали польські діячі.

Вони застерігають: «Не розраховуйте на Німеччину, не розраховуйте на Францію, вони піклуються тільки про свої власні інтереси. Борітеся звитяжно! Росія прислухається тільки до сили. Будьте сильними!».

Автори звернення просять не забувати про союзників українців та поляків – кримських татар. Підписанти відкритого листа наголошують, що це – «нація, яка була повністю депортована, й напівзамордована», тож вона «має право на повернення на свої землі і мирне життя в Криму в межах незалежної України».

Діячі польської «Солідарності» вважають, що Москва «намагається посварити польський та український народи, використовуючи злочини сімдесятирічної давнини». На думку підписантів звернення, для примирення поляків з українцями  не потрібен посередник в Москві. «Ми можемо впоратися самі. Сваркою між поляками та українцями завжди насолоджувалися наші вороги», – йдеться у листі.

Звернення зокрема підписали діячі «Воюючої Солідарності» Ядвіґа Хмєльовська і Пйотр Хлєбовіч, політолог Пшемислав Журавський вел Ґраєвський, голова політичного комітету кримських татарів на чужині Селім Хазбієвіч, представник комітету репресованих під час воєнного стану Тадеуш Волинець, а також представники інших польських організацій, що об’єднують ветеранів антикомуністичої опозиції.

Німецька і французька сторони висловлене у цьому листі не коментували.

Радіо Свобода