Скільки років у суспільстві та в парламенті ведуться дискусії про зняття депутатської недоторканності, підрахували самі народні обранці. З’ясувалося, що балачки тривають уже 15 років. Однак упродовж цього часу проблему навіть не зрушили з місця. І лише 5 лютого Верховна Рада внесла у порядок денний проект закону «Про внесення змін до Конституції України (щодо недоторканності народних депутатів України та суддів).

Ще 16 січня Президент України вніс цей документ на розгляд Верховної Ради, визначивши його як невідкладний для позачергового розгляду парламентом. Презентуючи законопроект, представник Президента у Верховній Раді Степан Кубів, наголосив на тому, що нині підходящий момент для його схвалення: немає виборів, а отже, й популістських обіцянок, але є нагальна необхідність виконати те, що вже було обіцяно суспільству в цілому і Майданові зокрема.

«Ухвалення закону, — переконаний Кубів, — забезпечить демократичні цінності, забезпечить виконання угоди коаліції, забезпечить демократизацію розвитку суспільства».

Доповнив колегу голова комітету з питань правової політики Руслан Князевич, який виступив із співдоповіддю. Він нагадав, що передусім Верховна Рада має направити законопроект в Конституційний Суд, аби отримати його висновок щодо відповідності положень законопроекту  Конституції з цього питання.

Річ у тім, що у проекті запропоновано скасувати частини 1 і 3 статті 80 Конституції, якими передбачено депутатську недоторканність. Є зміни й щодо статті 126, яка стосується затримання та арешту суддів, і статті 129 про притягнення суддів до юридичної відповідальності, а також низки інших статей.

Представники від усіх фракцій і груп, що виступили під час обговорення, підтримали проект закону. Щоправда, мотиви у кожного були свої. Хтось давно очікував на такий крок і переконаний, що скасування недоторканності очистить парламент, а хтось вважає розгляд цього питання політичною хвилею, яка не має особливого сенсу. Бо, мовляв, усі, проти кого мали би спрацювати передбачені норми, давно сидять у Москві.

Дехто з нардепів побоювався, що Вища рада юстиції, без згоди якої суддю не можуть затримати й заарештувати, може звести нанівець усі намагання позбутися корупціонерів і карателів у мантіях. Були серед парламентаріїв і ті, хто пропонував схвалити окремі закони про недоторканність депутатів і суддів, а також імпічмент Президента.

Однак, попри різність думок, депутати таки направили в Конституційний суд законопроект щодо недоторканності народних депутатів та суддів, підтримавши відповідну постанову конституційною більшістю — 365 голосів «за». Спікер ВР Володимир Гройсман розвіяв сумніви тих колег, які переживали, що через тривалу процедуру таких змін схвалити закон вдасться лише в 2016 році. Він зазначив, що законопроект можна буде проголосувати в цілому вже у вересні після схвалення його Конституційним судом та відкриття наступної сесії. Аби закон про скасування депутатської недоторканності відповідав міжнародним стандартам, його подадуть ще й на розгляд Венеціанської комісії.