Період між 2017 і 2020 роками, найімовірніше, стане епохою економічного прориву для України, часом економічного зростання, яке відчують українські громадяни. Утім за умови, що влада ухвалюватиме не популістські, а якісні й професійні рішення. Таку оптимістичну позицію з огляду на останні макроекономічні показники та прогнози фахівців озвучив в ефірі одного з телеканалів Прем’єр-міністр Володимир Гройсман. 

«Ми втримали ситуацію, вистояли в складних умовах і вийшли на економічне зростання. Ми вдвічі підвищили мінімальну зарплату, підвищили зарплату вчителям і лікарям, розпочали масштабні дорожні роботи, визначили пріоритети. Наступнийетап — пенсійна реформа. Ми також започаткували програму закупівлі ліків, зменшуємо залежність від вугілля, перейшли до зростання видобутку газу. Ми отримуємо зростання, а це стабільна валюта, якісні доходи, помірне безробіття. Це позначиться на настрої людей», — переконував Прем’єр.

Завдання пенсійної реформи полягає у скороченні дефіциту бюджету Пенсійного фонду і встановленні справедливого пенсійного забезпечення. Ці позиції, на думку глави уряду, сходяться з баченням ключового кредитора країни — Міжнародного валютного фонду: «Нині виходимо на спільні рішення. Це рішення, які дадуть змогу підвищити пенсії громадянам».

Найближчим часомуряд готовий внести до Верховної Ради пакет законопроектів, покликаний започаткувати масштабну конкурентну приватизацію задля забезпечення надходження нових інвестицій та зростання економіки. «Мені потрібен пакет правильних рішень. Ми готуємо з командою Мінекономрозвитку, Секретаріату Кабінету Міністрів, Офісу реформ Прем’єр-міністра законодавство, яке дасть нам змогу продавати об’єкти державної власності за системою ProZorro, — означив позицію Володимир Гройсман. — У пакеті необхідних реформ ми вноситимемо зокрема зміни до закону про приватизацію. Я б хотів до завершення шостої сесії Верховної Ради України VIII скликання внести це до парламенту. І навіть щоб ми змогли щось проголосувати».

У разі ухвалення таких рішень поточний рік «буде проривним» у сенсі початку приватизації. Нині в Україні налічується 3,5 тисячі підприємств, половина з яких банкрути, і лише 30% дають прибуток. Решта, як висловився Прем’єр, «паразитують».

«За останні десятиріччя неефективні державні підприємства завдали країні 82 мільярди гривень збитків. Це катастрофа. Їх треба просто конкурентно продати. Ідеться про відкритий продаж неефективно використовуваних державою підприємств, але стратегічні підприємства мають залишатися у державній власності. Сотнями можливо управляти, тисячами — нереально», — цитує  департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабміну слова Володимира Гройсмана.

Він також вважає за потрібне наймати радників — відомих у світі фахівців, що забезпечать підготовку об’єкта до приватизації так, щобдержава могла отримати максимальний дохід.

«Навіщо потрібен цей продаж? Це нові інвестиції в економіку, нові робочі місця, конкурентний український продукт. Це те, що мені потрібно. Це економічне зростання. Це повна модернізація країни, її оновлення, це капітальний ремонт країни, це пенсії українським пенсіонерам і зарплати українських громадян», — вкотре підкреслив Володимир Гройсман.

А в межах конституційної реформи й реформи державного управління Прем’єр закликає чітко розмежувати повноваження гілок влади, закріпивши виконавчі повноваження саме за виконавчою гілкою. «Дуалізм у владі треба прибирати. Реформа 2004 року — напівкрива, Президент і Верховна Рада мають розмиті компетенції, і вони перетинаються. А треба зробити правильно систему управління, — вважає Прем’єр, — аби уряд, Президент, парламент отримали баланс і противаги. І в кожного мають бути свої повноваження». 

Михайло ЮРЧЕНКО
для «Урядового кур’єра»