Дата не підійшла міністру енергетики РФ Олександру Новаку, зараз обговорюється інша дата 16 червня «Газпром» скоротив до нуля поставки газу для України.

Тристороння зустріч РФ-ЕК-Україна щодо газу 20 вересня не відбудеться, обговорюється інша дата, повідомили РІА Новини в Єврокомісії і Міненерго РФ, передає УНІАН.

«Російське міністерство повідомило нам, що 20 вересня неприйнятна дата для міністра (Олександра – Ред.) Новака. Міністр Новак повідомить нам альтернативну дату», – сказав представник прес-служби ЄК.

«Ми Єврокомісії повідомили, що запропонована дата нас не влаштовує. Обговорюється інша дата», – сказала офіційний представник Міненерго РФ.

Вона пояснила, що причиною цього є напружений графік роботи міністра у цей день.

Нагадаємо, тристороння зустріч у форматі Україна-Росія-ЄС для вирішення спірних газових питань повинна була відбутися 20 вересня у Берліні.

ДОВІДКА. Переговори про врегулювання цінового питання між НАК «Нафтогаз України» і «Газпромом» тривали з початку травня, останній їх раунд відбувся у Києві 14-15 червня.

Переговори закінчилися нічим.

Як підкреслив глава уряду України Арсеній Яценюк, всі запропоновані компроміси були свідомо відхилені російською стороною виключно з політичних мотивів. На думку Яценюка, Росія вела переговори, маючи початкову установку не погоджуватися ні з однією з пропозицій, у той час як Україна і ЄС мали чітко вибудувану єдину позицію.

16 червня «Газпром» скоротив до нуля поставки газу для України, залишивши тільки обсяги прокачування для європейських споживачів. Крім того, Україна і Росія подали позови в Стокгольмський арбітраж: Україна – про встановлення справедливої ціни на газ за збереження чинного контракту про стягнення 6 млрд дол. як переплати в попередні періоди. Позовна вимога російської сторони - стягнути з України борг за спожите паливо у розмірі 4,5 млрд дол.