Уже вкотре Президент України Петро Порошенко та Федеральний канцлер Німеччини Ангела Меркель обговорили телефоном ситуацію, що склалася на Донбасі. Цього разу йшлося про стан справ після проголошення режиму припинення вогню. Глава німецького уряду привітала мінські домовленості про імплементацію перемир’я і вкотре висловила підтримку діям української влади щодо мирного врегулювання, а саме: ухваленню Верховною Радою закону про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей і закону про амністію.

Співрозмовники погодилися, що лише після виконання положень Мінського протоколу про мирне врегулювання від 5 вересня та Меморандуму від 19 вересня всіма сторонами можна констатувати прогрес у мирному процесі. Зокрема Петро Порошенко і Ангела Меркель висловили спільну позицію, що двостороннє дотримання режиму припинення вогню, виведення російських військ, звільнення заручників і особливо контроль за українсько-російським кордоном, створення буферної зони і встановлення в цьому районі дієвого спостереження та верифікації ОБСЄ свідчитимуть про виконання домовленостей усіма сторонами.

До слова, за повідомленням офіційного речника німецького уряду Штеффена Зайберта, Федеральний канцлер виступила за повне виведення російських військових із території України. Петро Порошенко та Ангела Меркель також обговорили можливість виділення третьої хвилі макроекономічної допомоги ЄС для України. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»