На Черкащині у розпалі весняна посівна кампанія. Лише зерновими культурами планують засіяти 637 тисяч гектарів. Водночас нинішньої весни, як розповів начальник управління агропромислового розвитку облдержадміністрації Ігор Колодка, збираються збільшити частку площ під круп’яними культурами, зокрема гречкою.

2017 році аграрії більше переймаються раціональним використанням землі. Фото УНIAН

— Серед сільськогосподарських товаровиробників постійно проводимо інформаційно-роз’яснювальну роботу щодо доцільності вирощування круп’яних культур, — розповідає Ігор Леонідович, — передовсім гречки. Тож цьогоріч підприємства планують розширити площі під цю й інші, так звані нішеві культури, такі як сорго, нут, квасоля, гірчиця, до 3 тисяч гектарів. Нішеві культури в світі дуже затребувані — вони, як кажуть, хоч і маленькі, та важенькі (тобто прибуткові).

Водночас у господарствах області за потреби 48,5 тисячі тонн закуплено 54,4 тисячі тонн мінеральних добрив. За словами самих аграріїв, для весняно-польових робіт їх має цілком вистачити. Втім, нині для селян у пріоритеті розвиток органічного землеробства, яке дає змогу відмовитися від використання штучних добрив.

Комплекс весняно-польових робіт в області розпочався ще 27 лютого. Відтоді аграрії краю вже встигли підживити озимі культури на всіх площах та розпочали наступний етап внесення добрив. Посіви озимих культур в області у доброму та задовільному стані на 70 відсотках площ.

Також уже посіяно зернові та зернобобові культури на понад 80 тис. гектарів, ячмінь — на більш як 45 тис. гектарів, що становить понад 85 відсотків до потреби. Нинішньої весни аграрії області збільшують площі посіву гороху. Цією цінною білковою культурою вже засіяно 18 тисяч  гектарів, що значно більше, ніж було заплановано. Також господарства області почали сівбу технічних культур — кукурудзи, соняшнику, цукрових буряків.