У житлово-комунальному господарстві Запорізької області, як і інших регіонів, проблемних питань вистачає. Однак місцева влада намагається знайти розв’язання нагальних проблем. Тим більше, що громадськість не дає владі розслабитися. Під час «прямої лінії» з першим заступником голови Запорізької облради Єгором Семенковим підтвердилося, що першочергові для жителів Запорізької області питання реконструкції водогонів й облаштування сміттєзвалищ. Про це свідчать запити, з якими звернулися запоріжці.

Жителька Вільнянського району Марія Іванова порушила питання реконструкції водоводу на ділянці Вільнянськ — Новомиколаївка. Єгор Семенков запевнив, що цього року обласна рада розпочинає реконструкцію цього водогону і поліпшує послуги водопостачання територій загалом. На розвиток КП «Облводоканал» облрада планує надати з бюджету 35,6 мільйона гривень.

— Підприємство, яке обслуговує понад 200 тисяч жителів області, потребує негайного оновлення, — підкреслив він. — Без придбання нової техніки комунальники не зможуть якісно виконувати роботи. Щоб чергова аварія на водогоні не стала катастрофою, депутати погодилися передбачити гроші на закупівлю техніки й ремонт трубопроводів.

Також у цьому році за кошти облбюджету заплановано капремонт магістрального водогону у Василівському районі, реконструкція очисних споруд Вільнянська і капремонт ділянки магістрального водоводу Якимівки. Ще майже 5 мільйонів гривень спрямують на реконструкцію каналізаційних очисних споруд у Пришибі, 1,2 мільйона — у Пологах, 12,5 мільйона — на розширення очисних споруд каналізації в Гуляйполі.

Про стан сміттєзвалищ у регіоні Єгор Семенков повідомив, що під час робочих поїздок районами Запорізької області він відвідав більшість полігонів ТПВ. І переконався, що деякі з них потребують негайного втручання. Обласна влада надасть цього року достатню суму на облаштування полігонів та придбання необхідної техніки.

Зокрема, на будівництво полігона твердих побутових відходів №3 на землях Сонячної селищної ради депутати планують спрямувати 5 мільйонів гривень. 3,1 мільйона облрада запланувала інвестувати в будівництво полігона в Гуляйполі. Також понад 7 мільйонів спрямують на придбання спеціальної техніки. Окрім того, за словами Єгора Семенкова, планують розширити мережу сміттєпереробних заводів у Запорізькій області.

А в обласному центрі вперше за тривалий період влада приділила особливу увагу питанням ремонту житлового фонду. Провели дослідження, визначили об’єкти, склали графік робіт. Найперше виконали малі капремонти сотень ліфтів і замінили підйомники на нові. Провели капремонти дахів за десятками адрес, розв’язавши багаторічні проблеми запоріжців із протіканням. Доводять до ладу під’їзди, найпроблемніші багатоповерхівки внесено до міської програми капремонтів. За словами гендиректора КП «Наше місто» Олександра Ніколаєнка, на її реалізацію цього року передбачено 474 мільйони гривень. Роботи заплановано виконати на сотнях об’єктах.

Оновлення та модернізація запорізького житлового фонду — ключове завдання новоствореного КП «Наше місто», яке відповідає за утримання, обслуговування житлового фонду, модернізацію багатоповерхівок за рахунок планових поточних ремонтів. Порівняно незначні за обсягом і витратам роботи інколи істотно впливають на технічний стан усієї споруди, якщо їх виконано якісно та своєчасно. Олександр Ніколаєнко повідомив, що нині фахівці КП «Наше місто» складають акти весняного огляду житлового фонду міста. Оглядають комунікації, інженерні мережі. Цьому приділяють особливу увагу, бо на основі цих актів формують титульні списки майбутніх поточних і капітальних ремонтів