У ніч на 8 липня парламентарії таки прийняли пенсійний законопроект № 7455 «Про заходи щодо пенсійного забезпечення реформування пенсійної системи» у другому читанні 248 голосами. Кілька сотень поправок довелося розглянути їм протягом майже дев’яти годин. Цей закон мало чим відрізняється від того, що був прийнятий у першому читанні. Але… З багатьох спірних питань компромісні рішення було знайдено.

Пенсійний вік для жінок, які виходитимуть на пенсію, поступово підвищуватиметься із 55 до 60 років, починаючи з 1 вересня 2011 року, зі збільшенням його на 6 місяців щорічно впродовж 10 років. А для отримання державної соціальної допомоги вік жінок буде підвищено з 58 до 63 років.

Передбачені компенсатори у зв’язку з підвищенням пенсійного віку для жінок. За кожні півроку пізнішого виходу на пенсію жінка отримає збільшену на 2,5% пенсію (за 5 років відстрочення пенсія збільшиться на 25%). Однак упродовж 3 років пропонується надати можливість добровільного виходу на пенсію непрацюючим жінкам після досягнення 55 років.

Найпалкіші дискусії у сесійній залі точилися щодо максимальних розмірів пенсій. Проте вдалося відстояти таку норму: закон передбачає обмежити максимальний розмір пенсії на рівні 10 прожиткових мінімумів для осіб, які втратили працездатність (з 1 квітня 2011 року це становить 7 тис. 640 грн), а зі зміною прожиткового мінімуму ця цифра змінюватиметься.

Закон зменшує розмір пенсії з 90% до 80% зарплати держслужбовців, а виплату дострокової (за півтора роки) пенсії держ?службовцям, депутатам, прокурорам, суддям здійснюватимуть лише для непрацюючих пенсіонерів. Обмежуватиметься заробіток для призначення пенсії народним депутатам, суддям, прокурорам, військовослужбовцям сумою заробітної плати, на яку нараховується єдиний соцвнесок, як і для інших категорій пенсіонерів.

Крім того, законом передбачається підвищити пенсійний вік для чоловіків-держслужбовців до 62 років, починаючи з 2013 року, поступово протягом 4 років цей вік буде граничним, а інститут продовження перебування на держ?службі буде скасовано. Передбачено призначення дострокових пенсій народним депутатам у разі закінчення депутатських повноважень не за два роки до досягнення пенсійного віку, як тепер, а за півтора.

Задля поліпшення умов пенсійного забезпечення працівників бюджетної сфери (вчителів, медиків, праців?ників культури тощо) при виході їх на пенсію за віком (при певних умовах) буде введено виплату одноразової допомоги в розмірі 10 призначених їм пенсій.

Упродовж 10 років поступово буде збільшено необхідну вислугу для призначення пенсії військовослужбовцям і деяким іншим особам із 20 до 25 років з упровадженням при цьому її календарного обчислення.

Для стимулювання осіб довше працювати передбачається спростити механізм збільшення розміру пенсії за вибором особи при термінуванні виходу на пенсію, в межах перших 5 років підвищувати пенсії на 0,5% за кожен місяць пізнішого виходу на пенсію, в разі роботи понад 5 років — збільшувати на 0,75% при виході на пенсію. При цьому, від людини, яка досягла пенсійного віку, не потрібне звернення до пенсійних органів про відстрочення призначення пенсії.

Згідно з новим пенсійним законодавством буде підвищено мінімально необхідний страховий стаж для отримання пенсії за віком із 5 до 15 років, а для ново?призначених пенсій — підвищуватиметься нормативна тривалість страхового стажу для призначення пенсії за віком у мінімальному розмірі для жінок із 20 до 30 років і для чоловіків із 25 до 35 років.

Для зменшення диспропорцій у розмірах пенсій, призначених у різні роки, переглядатиметься порядок призначення, перерахунку пенсій: для призначення пенсії братиметься розмір середньої зарплати за 3 календарних роки, які передують року звернення за призначенням пенсії, а перерахунок пенсії проводитиметься з середньої зарплати, за якою призначена (перерахована) пенсія.

Окрім того, проводитиметься перерахунок пенсій працюючим пенсіонерам, які отримують пенсію за вислугу років, тільки після досягнення пенсійного віку. Пенсії призначатимуться також на підставі зарплат лише за даними персоніфікованого обліку, а за бажанням особи з урахуванням заробітної плати за 60 місяців до впровадження персоніфікованого обліку — до 1 липня 2000 року. Вдосконалено буде й механізм обчислення коефіцієнта зарплати для осіб, які отримували допомогу з безробіття, або доглядали за дитиною до 3 років чи дитиною-інвалідом.

Законом визначено й механізм введення ІІ рівня накопичувальної системи пенсійного страхування. Перелік страхових внесків до накопичувального пенсійного фонду пропонується впровадити, починаючи з року, в якому буде забезпечена бездефіцитність бюджету Пенсійного фонду. Передбачається, що в другому рівні цієї системи участь братимуть особи, яким на дату впровадження другого рівня виповнилося не більше 35 років. При цьому розмір страхового внеску становитиме 2% із подальшим його щорічним підвищенням на 1% до досягнення 7%.

За словами віце-прем’єр-міністра — міністра соціальної політики Сергія Тігіпка, після прийняття нового пенсійного законодавства уже найближчим часом можна буде підвищити пенсії хоча б у середньому на 100 гривень 60% пенсіонерів (нині їхня пенсія не досягає 1 тис. грн).