Пенсійну реформу в Україні, на реалізацію якої необхідно 50 мільярдів гривень, перенесено на наступний рік. Про це повідомив міністр соціальної політики Андрій Рева. За його словами, зміни, які він вбачає від впровадження цієї реформи, поки що визначено лише як тенденції.

Модель, яку пропонують в уряді, враховує передусім страховий стаж. «Є умовний рубіж — 1 липня 2000 року, коли Пенсійний фонд почав збирати дані про всі страхові внески наших громадян у системі персоніфікованого обліку, — пояснив Андрій Рева. — Так знаємо, скільки заплатила людина після цієї дати, а скільки вона внесла до цього дня, встановити складно». Тому в міністерстві пропонують такий вихід із ситуації. Нині умовою виходу на пенсію є досягнення пенсійного віку. Для чоловіків це на сьогодні 60 років, а жінкам підвищуватимуть пенсійний вік до 60 років до кінця 2020-го.

Запропонована реформа відходить від абсолютної прив’язки до поняття пенсійного віку. З 1 січня 2021 року пропонують брати до уваги лише справжній страховий стаж, тобто підтверджений у базі даних, який відстежується з 1 липня 2000-го. Для виходу на пенсію в 60 років у людини має бути 20 років страхового стажу: за період по 31 грудня 2020-го. І загальний стаж (з урахуванням періодів до 1 липня 2000 року) для чоловіків має становити 35 років, для жінок — 30. Таке бачення реформування пенсійної системи в Мінсоцполітики. Якщо ж у людини немає повного страхового стажу, тоді, на думку міністра, за умови, що в людини більш як 15, але менш як 20 років стажу, вона йтиме на пенсію в 63 роки. Якщо менш як 15 років стажу, то в 65.

Нововведенням може стати можливість доплати внесків. «Скажімо, 1 січня 2021 року у вас не вистачає 10 років страхового стажу. Отже, вам необхідно доплатити внески за 120 місяців і отримати свій страховий стаж», — каже урядовець. Якщо, наприклад, із січня 2017 року мінімальна заробітна плата зросла до 3200 гривень, то єдиний соціальний внесок — 22% становитиме 704 гривні щомісяця. За 120 місяців вийде приблизно 84 тисячі 480 гривень. «Заплати — й виходь на пенсію у 60 років», — пропонує такий варіант Андрій Рева. Далі з 1 січня 2022 року обов’язковий страховий стаж, який рахується після 1 липня 2000 року, має становити 21 рік. І так до 2035-го, доки страховий стаж повністю не витіснить інший. А весь страховий стаж, набутий до 1 липня 2000 року, просто буде враховано у загальний — такі розрахунки пропонують в Мінсоцполітики.

На думку Андрія Реви, у країні повинні дотримуватися своєрідного «контракту поколінь»: я живу, плачу, утримую пенсіонерів і очікую, що, коли вийду на пенсію, наступне покоління утримуватиме мене, сплачуючи внески в Пенсійний фонд. «Нинішні пенсіонери свій контракт виконали, а ось сучасне покоління своїх зобов’язань не виконує», — констатував міністр, повідомили «УК» у прес-службі Мінсоцполітики.

Як відомо, на сьогодні в Україні із 26 мільйонів осіб працездатного населення офіційно працює 16 мільйонів, а внески платять лише 10 мільйонів тих, хто працює. З них 4 мільйони платять ці внески з мінімальної зарплати. «Тож вийде так, що всі ці 16 мільйонів людей, котрі не платять, просто збільшать собі пенсійний вік, але не тому, що їм хтось його підвищить, а тому, що вони самі не платили», — застерігає міністр. 

Оксана КРАМАРЧУК
 для «Урядового кур’єра»