ІНІЦІАТИВА

У серпні стартує спільний проект Міністерства культури і Національного телеканалу,
приурочений до 20-ї річниці Незалежності 


«Тіні забутих предків», «У бій ідуть лише старики», «За двома зайцями», «Білий птах з чорною ознакою», «Земля», «Польоти уві сні та наяву», «Пропала грамота» — це лише незначний перелік кіношедеврів, знятих на Національній кіностудії художніх фільмів імені Олександра Довженка. Загалом у її  фільмофондах зберігається майже тисяча стрічок. До речі, є серед них і такі, що були недоступні  глядацькому загалу через цензуру.

Упродовж двох місяців цього року  Перший Національний телеканал щодня віддаватиме для них «прайм-таймові» вечірні години та повторюватиме вночі. У серпні та вересні  глядачі матимуть змогу переглянути близько 60 картин.

— Наш телевізійний простір заповнений великою кількістю ігрових фільмів, однак частка власне українських серед них  незначна, в тому числі й відзнятих на кіностудії імені О.Довженка, — сказав міністр культури Михайло Кулиняк під час зустрічі з журналістами. — Ми розпочинаємо цю акцію для того, щоб молоде покоління побачило, що  Україна має значні надбання в кінематографії, що тут у нас є великий потенціал. Про це особливо важливо згадати нині, коли  держава збільшує фінансування галузі, кіностудіям надаються певні преференції. Ясна річ, такі стимулюючі заходи сприятимуть нарощуванню обсягів кінопродукції, але  ми не повинні  забувати про свої традиції. А вони у фільмах, які завоювали міжнародне визнання, добре знайомі старшому поколінню, і, впевнений, стануть справжнім одкровенням для молоді. Серед них стрічки таких режисерів, як Володимир Довгань, Карен Геворкян, Григорій Кохан, Віктор Іванов, Юрій Іллєнко, Микола Мащенко, Роман Балаян…. Разом з Довженком та Параджановим вони здобували світову славу українському кінематографу. В цих фільмах глядач зустрінеться з відомими і улюбленими акторами — Арменом Джигарханяном, Богданом Ступкою, Миколою Караченцовим та багатьма іншими.

У свою чергу генеральний директор Національної телекомпанії України Єгор Бенкендорф зазначив, що перед показом стрічки  проводитиметься її презентація. У ній братимуть  участь відомі актори, режисери, кінокритики, діячі культури, фахівці сфери кіно. На думку посадовця, такі зустрічі, де, як правило, звучатимуть  розповіді про історію створення фільму, цікаві епізоди під час зйомок, дадуть змогу не тільки привернути увагу до акції, особливо молодого покоління, а й загалом до кінематографа.

— Національна телекомпанія підтримує національний кінематограф, а національний кінематограф підтримує Національну телекомпанію — саме завдяки такій співпраці цей проект буде втілений в життя, — сказав Єгор Бенкендорф. — Геніальних режисерів, імена яких назвав міністр, молоде покоління майже не знає, і це прикро. Серед засилля західного кіно ми забуваємо про нашу кінокласику, а водночас і про  режисерів та акторів, які  створювали стрічки,  відомі в усьому світі та визнані авторитетними преміями та критиками. Тому Перший Національний з радістю бере участь у проекті, який  популяризує українське кіно серед українців. Для нас важливо не тільки показати фільм, а й розповісти молодому поколінню про перспективи нашого кінематографа. Крім того, Перший Національний буде продовжувати свою політику покращення іміджу країни у світі. Ми вже передали до Європейської мовної спілки ряд власних стрічок для показу на провідних телеканалах Європи. І плануємо продовжувати таку співпрацю з міжнародними партнерами і надалі. Америка зобов’язана своєю популярністю у світі не в останню чергу своєму кінематографу. В України є все для того, щоб йти цим же шляхом.

Р.S.

Слід зазначити, що перелік кінокартин, які транслюватимуться під час акції, Перший Національний тримає в секреті. Тим часом авторові цих рядків з достовірних джерел стало відомо, що відкриватиме цей список фільм-притча режисера Карена Геворкяна «Рябий пес, що біжить краєм моря».