СЕКРЕТИ ЙОДУ 

Останнім часом ми дедалі частіше замислюємось, чи вистачає в нашому організмі йоду? До таких думок підштовхує реклама, яка постійно звучить з радіо та телебачення. Саме вона закликає пити спеціальні добавки, щоб покращити ситуацію з йодом в організмі. Проте, чи варто це робити?

Для початку слід зазначити, що дефіцит йоду в організмі призводить до важких наслідків - глухонімоти, появи вузлуватого зобу тощо. Щоправда, надмірна кількість йоду теж провокує неприємні хвороби. Приміром, вузлуватий зоб може з'явитись як через нестачу, так і через надмірну кількість йоду в організмі. Тому слід знати, скільки його потрібно вживати. Так, доведено, що дітям до року за добу потрібно 50 мкг, у віці від 1 до 6 років - 90 мкг, від 7 до 12 років -120 мкг, від 12 років і старше - 150 мкг. Саме ці норми споживання йоду рекомендовано експертами ВОЗ для практичного застосування.

"Нагодувати" організм цим корисним елементом можна як споживанням добавок і медикаментів, так і морепродуктами. Передозування органічним йодом, який є в морепродуктах та йодованій солі, майже неможливо. Протилежна ситуація - із різноманітними добавками й пігулками. Їх варто вживати під наглядом лікаря.

Оскільки їсти морепродукти можуть не всі, адже живемо не біля моря, а купувати їх у магазині - дороге задоволення, залишається доступний метод профілактики - йодована сіль. У день людина з'їдає близько 5-7 г звичайної солі, в такій же кількості можна їсти і йодовану.

Проте серед українців побутує думка, що в процесі приготування їжі можна навіть не використовувати йодовану сіль, оскільки йод все одно випарується. Щоб уникнути таких "втрат", треба солити термічно оброблену їжу незадовго до її готовності або вже готову до споживання. Тоді "і вовки будуть ситі, й вівці цілі".

Ще одне хвилює вітчизняних споживачів - чи не випарується йод відразу ж після того, як відкрити коробку з сіллю. Ні. Проте, тут є певні нюанси. Так, якщо сіль містить добавку KJO3, яка іменується "йодат калію", то вона більш стійка до втрати йоду при її зберіганні та тепловій обробці. Якщо в солі є KJ, тобто йодид калію, тоді йодовмісна добавка менш стійка і при невідповідному зберіганні вивітрюється й руйнується під сонячними променями. Таким чином, якщо йодовану KJ-сіль залишити на сонці, навіть закриту в прозору тару, вона дуже швидко "перетвориться" на звичайну.