Енергетична солідарність країн ЄС може бути відповіддю на шантаж Росії у цій сфері, переконаний президент Польщі Броніслав Коморовський.

Про це він заявив під час візиту до Португалії, повідомляє Укрінформ із посиланням на прес-службу голови польської держави.

«Солідарність ЄС зробила б неможливим енергетичний шантаж Росії, адже цього шантажу вона не витримала б, оскільки від нього завалився б її бюджет», – наголосив Коморовський.

Він відзначив, що енергетична співпраця ЄС із Росією є «палкою з двома кінцями», де обидві сторони взаємозалежні.

Коморовський зазначив, що Європа повинна реалізувати польську концепцію створення Енергетичного союзу, оскільки «всі відчувають, що Росія використовує енергетичні проблеми чи факт, що вона є постачальником енергії, особливо газу, як своєрідну політичну зброю».

Він додав, що зараз багато країн ЄС, які керуються власними бізнес-інтересами, починають розуміти, що Росія у своїх діях мотивована політичними, а не економічними критеріями.

За словами президента Польщі, на сьогодні важливо, аби ЄС здійснив кроки, пов'язані з концепцією Енергетичного союзу, зокрема йдеться про інвестиції для об'єднання всіх країн ЄС в єдину енергетичну систему. Він наголосив, що дуже важливим є факт: ЄС не робить себе ще більш залежним від російського газу, зокрема відмовляється від будівництва Південного потоку.

ТВі