На Дніпропетровщині нині проживає майже сотня сімей із Криму, які планують тут і залишитися. У Дніпропетровській облдержадміністрації діє Регіональний координаційний центр з організації роботи щодо підтримки сімей з території Автономної Республіки Крим та Севастополя, який і займається всіма питаннями щодо переселенців.

Серед нагальних — розблокування депозитних рахунків, реєстрація у місці тимчасового проживання та оформлення закордонних паспортів, участь у голосуванні на виборах 25 травня, перспективи отримання постійного житла та пільгове кредитування, працевлаштування, юридичні консультації щодо збереження майна у Криму тощо. Розібратися з цими питаннями кримчанам допомагають спеціалісти соціальних служб, міграційної служби, «Приватбанку», департаменту освіти та науки ОДА. Особливу увагу приділяють працевлаштуванню. Усім переселенцям видали спеціальні картки з номерами телефонів комунікаторів координаційного центру.

— Усі ми чудово розуміємо, що це не просто бюрократичні та професійні завдання. Це пов’язано з людськими долями, тож ви можете повністю на нас розраховувати: і ми, і наші співробітники, колеги, партнери займатимуться цим не через професійний обов’язок, а за покликом совісті та душі, — запевняв кримчан, які вирішили оселитися на Дніпропетровщині, в. о. заступника голови Дніпропетровської ОДА Борис Філатов.

Як повідомляють у департаменті освіти і науки облдержадміністрації, до вищих навчальних закладів Дніпропетровщини уже зараховано 35 студентів із Криму.

Ще понад сотня спудеїв звернулися до вишів регіону з питаннями щодо умов переводу. Молодь із Криму продовжує здобувати вищу освіту в 11 вишах Дніпропетровщини І-ІІ та ІІІ-ІV рівнів акредитації. За необхідності кожен має змогу оселитися без жодних перешкод у студентські гуртожитки, де є понад тисяча вільних місць.