Унікальний празький «Кобзар» перевидали вперше за понад сто років у Рівному. Примірників стародавньої книжки у світі вже майже не залишилось: в Україні це унікальне видання є лише в черкаському музеї.

Ідея перевидання належить рівненському просвітянину Михайлові Борейку, який з дитинства не розлучається із Шевченковим словом і прагне пронести його через покоління.

— Перший «Кобзар» ми видали в 1998 році з поясненнями Василя Симовича, з величезною кількістю приміток. До 190-річчя Тараса ми видали «Кобзар», упорядкований Василем Доманицьким. А знаменитий празький — ось зараз, до 201-ї річниці з дня народження українського генія, коштом благодійників та міста, — розповів Михайло Борейко. — Коли 1876 року в Празі вийшло друком це видання, воно сколихнуло європейський світ. Бо доти Шевченка знали лише з окремих поезій, а це вийшов двотомник. Перший том піддали цензурі, а до другого увійшли не цензуровані, а просто заборонені твори, — каже науковець Лілія Овдійчук.

Щоправда, рівненський празький «Кобзар», презентований громаді, навряд чи вдасться роздобути для домашньої бібліотечки: наклад видання — 300 примірників. Тож у вільному продажу його не буде, книжки обіцяють подарувати музеям, бібліотекам та університетам.