Країни Євросоюзу хотіли б сподіватися, що необхідності в третій фазі санкцій проти Росії, тобто широкого кола економічних заходів, не виникне, проте, якщо треба, готові відстоювати стабільність в Європі, заявив голова Європейської комісії Жозе Мануел Баррозу.

«Ми зайняли дуже ясну позицію: ЄС підтримує Україну і попереджає Росію, що вона заплатить важку ціну, якщо і далі так себе вести», – заявив він у вівторок в інтерв'ю Bloomberg, повідомляє УНІАН.

«Для мене як голови Європейської комісії це означає доручення підготувати варіанти дій, які можуть бути запущені у випадку продовження такої поведінки Росії. Я особисто хотів би сподіватися, що ми не дійдемо до цієї фази, але готові до неї», – пояснив він.

Третя фаза, за його словами, включає санкції за найширим колом економічних питань, при цьому жодна сфера економіки не виключена апріорі з розглянутих варіантів.

«Європейська економіка відчуває себе набагато краще, ніж раніше. Єврозона сьогодні – це простір стабільності. У євро сильні позиції в порівнянні з іншими валютами. Звичайно, наш економічний ріст не такий вражаючий, як в інших частинах світу, але ми бачимо, що наша економіка одужує», – зазначив глава ЄК.

«Природно, якщо ви готові прийняти політичне рішення, ви повинні бути готові до його наслідків. У дискусії в Європейській раді всі 28 глав держав і урядів ясно сказали, що при необхідності готові заплатити свою ціну за те, щоб міжнародне право шанувалос», – наголосив голова Єврокомісії.

Крім цього, за словами Баррозу, скасування саміту G8 в Сочі – сильний сигнал Росії, що такого типу поведінки не може схвалюватися.

«Незалежність такої європейської країни, як Україна, має поважатися», – сказав Баррозу.

«За столом переговорів я бачив велику налаштованість, зокрема Японії, Канади і, звичайно, Сполучених Штатів, висловити солідарність з Україною, підтримати Україну і засудити дії Москви», – додав президент Єврокомісії.