Проблема реконструкції вітчизняної газотранспортної системи не перший рік стоїть на порядку денному. Однак коштів на такий масштабний проект в України як не було, так і нема. Постачальник газу підставляти своє плече навіть у статусі «стратегічного партнера» не збирався. Не надто прагнула поспішити на допомогу і Європа, пристаючи на різного роду економічно не об∂рунтовані та досить вартісні потоки в обхід України. 

Нарешті крига скресла. Голова правління НАК «Нафтогаз України» Андрій Коболєв зустрівся у Лондоні з керуючим директором Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР) Ріккардо Пуліті, аби обговорити подальшу двосторонню співпрацю. Про це йдеться в інформаційному повідомленні прес-служби компанії.

На зустрічі зокрема йшлося про надання кредиту, який планується спрямувати на модернізацію ключової частини газотранспортної системи України — західної ділянки газопроводу Уренгой — Помари — Ужгород. Також було розглянуто варіанти подальшого співробітництва зокрема щодо надання Нафтогазу фінансування для закупівлі природного газу для України.

Ріккардо Пуліті високо оцінив дії України у реформуванні енергетичного сектору та висловив впевненість, що ці кроки допоможуть залучити іноземних інвесторів та знизити ризики для європейських споживачів.

Зі свого боку Андрій Коболев подякував партнерам за розуміння і співпрацю. «Ми раді, — наголосив він, — що кредитний проект, який Україна обговорювала з ЄБРР з 2009 року, нарешті буде реалізовано. Це фінансування допоможе зробити нашу ГТС ще надійнішою і допоможе нашій країні зберегти бізнес із транзиту газу. Не менш ключове завдання для цього — проведення амбіційних реформ у газовому секторі, про які український уряд оголосив цього тижня». 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»