МЗС України висловило категоричний протест у зв’язку з незаконними й нелегітимними діями Росії з проведення псевдовиборів на тимчасово окупованих територіях у Донецькій та Луганській областях. Про це йдеться у заяві відомства. Спроба Росії виправдати, організувати й згодом легітимізувати процес фейкового «голосування» на окупованому Донбасі — кричуще порушення норм і принципів міжнародного права, українського законодавства, а також суверенітету й територіальної цілісності України. Росія як сторона збройного конфлікту на Донбасі й підписант мінських домовленостей укотре фундаментально порушила свої зобов’язання.

У зовнішньополітичному відомстві наголосили, що підсумки цих псевдовиборів юридично нікчемні, не створюють жодних правових наслідків, їх не визнає ні Україна, ні світ. Дипломати закликали міжнародних партнерів запровадити нові санкції проти Росії та осіб, які брали безпосередню участь в організації бутафорських «виборів» у ОРДЛО.

Тим часом світове співтовариство заявило про своє категоричне неприйняття результатів «виборів» у так званих ДНР-ЛНР. «Нелегітимні «вибори» лише підривають зусилля, спрямовані на досягнення миру в регіоні. Велика Британія засуджує це грубе порушення мінських угод», — заявили британські дипломати.

Канцлер Німеччини Анґела Меркель і президент Франції Еммануель Макрон у спільному комюніке після зустрічі із Президентом України Петром Порошенком у Парижі засудили так звані вибори на підконтрольних проросійським сепаратистам територіях Донбасу як протиправні й нелегітимні, повідомляє DW. Німецький і французький лідери зазначили, що «так звані вибори» підривають територіальну цілісність і суверенітет України. Політики нагадали про відповідальність усіх сторін щодо дотримання режиму припинення вогню та інших положень мінських угод, зокрема щодо відведення важкого озброєння. Вони виступили за обмін полоненими і звільнення політичних в’язнів до кінця цього року.

В МЗС Литви заявили, що псевдовибори, організовані Росією на окупованому Донбасі, не створюють умов для вільного вираження політичної волі місцевих жителів. «Особливо турбує те, що ці «вибори» супроводжуються подальшим вторгненням російської армії на територію України, безперервними порушеннями перемир’я, а також ескалацією і мілітаризацією становища в Азовському морі», — заявили литовські дипломати, повідомляє УНІАН. Вони наголосили, що такі протиправні дії — грубе порушення територіальної цілісності України й міжнародних домовленостей. Такі дії матимуть серйозні наслідки для подальших відносин міжнародного співтовариства з Росією.