У Миколаєві представили книжку «Росс непереможний», яку видано в рамках проекту «Миколаїв і миколаївці». За сім років існування проекту завдяки видавництву Ірини Гудим світ побачили десять тематичних творів.

«Росс непереможний» розповідає про легендарного флотоводця Федора Ушакова. Її автор — голова Спілки письменників Росії Валерій Ганічев, головний редактор відомої «Роман-газети», — не з чуток знає історію південного краю, бо довго жив у Миколаєві.

— Це зворотний проект, — каже керівник видавництва Ірина Гудим. — Коли миколаївці купують книжку, стають причетними до проекту, бо потім кошти йдуть на наступне видання. Щодо «Росса непереможного», тут у художній формі розказана історія міста у XVIII столітті.

Автор книжки Валерій Ганічев зазначив, що «пам’ятає і шанує людей, які залишили значний слід в історії славного міста корабелів. Що стосується мого героя, то хочу акцентувати, що за блиском перемог Суворова якось не дуже помічають особистість Ушакова та його перемоги. А вони були. Я почав збирати матеріали про Федора Федоровича досить давно. Бував в архівах Москви, Ленінграда, Саранська, Сімферополя, навіть їздив у Корфу, яку він визволяв. Так з’явилася ідея написати книжку про великого флотоводця».

Книжка вже тричі видавалася в Росії, але тут, у корабельному краї, вона знайде нове народження завдяки малюнкам миколаївського художника Сергія Пантелейчука. Поки що презентовано лише сигнальні примірники твору, що приурочено до 80-річчя автора. Наприкінці року допрацьована версія «Росса непереможного» обов’язково стане доступною всім миколаївцям і гостям міста, які люблять і цінують історію рідного краю.