Успішний розвиток малого та середнього аграрного бізнесу в Україні неможливий без формування ефективних ланцюгів доданої вартості. Саме тут прихований потенціал нарощування прибутковості сільськогосподарських виробників. На цьому під час зустрічі з міжнародним економістом з питань агробізнесу Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР) Василем Говгерою наголосила заступник міністра аграрної політики та продовольства Олена Ковальова, повідомляє прес-служба міністерства.

За словами Олени Ковальової, впродовж останніх років ЄБРР продовжує інвестувати в розвиток агропродовольчої галузі в середньому 150—200 мільйонів євро щорічно. Такий рівень інвестицій очікують і на 2017 рік.

При цьому ЄБРР реалізує спільно із Сільськогосподарською та Продовольчою Організацією Організації Об’єднаних Націй (ФАО) проекти технічної співпраці в цьому напрямі. «ЄБРР і надалі підтримуватиме розвиток агропродовольчої галузі в Україні наданням кредитів і дорадчих послуг агробізнесу, а також проектами технічної співпраці», — підтвердив Василь Говгера.

На квітень 2017 року загальний портфель проектів технічної співпраці, що реалізує ЄБРР спільно з ФАО, становить понад 3,5 мільйона євро. Це грантові кошти, залучені в контексті 11 таких проектів.

Цього року серед пріоритетних напрямів їх реалізації: покращення безпечності сільськогосподарської продукції шляхом надання технічної допомоги Держпродспоживслужбі зокрема в боротьбі з поширенням африканської чуми свиней в Україні; розвиток ефективної кооперації професійних виробників сільгосппродукції шляхом удосконалення законодавчої бази, аналізу пріоритетних напрямів для кооперації та надання прямої технічної допомоги зацікавленим учасникам ринку; сприяння виходу українських виробників агропродовольчої продукції на нові експортні ринки шляхом підтримки їхньої участі в міжнародних виставках та організації торгових місій. 

Відділ економіки  та державного управління
«Урядового кур’єра»