РЕГІОН. Робоча поїздка Президента Віктора Януковича на Хмельниччину розпочалася у селищі Гуменці Кам’янець-Подільського району. Там глава держави взяв участь у введенні в експлуатацію нових виробничих потужностей на ВАТ «Подільський цемент».

Йдеться про нову технологічну лінію виробництва цементу потужністю близько трьох мільйонів тонн на рік. Сучасне обладнання дає змогу підприємству перейти з «мокрого» способу виробництва цементу на «сухий» та забезпечити очищення викидів на 99,9%. «Суха піч», окрім того, за своєю потужністю замінить п’ять нині діючих.

Майже вдвічі зменшиться використання палива, стане нижчою собівартість, зросте конкурентоспроможність продукції, а також поліпшаться умови праці робітників заводу. До європейських стандартів скоротяться й обсяги викидів в атмосферу пилу і шкідливих газів, повідомляє прес-служба Президента.

Віктор Янукович переконаний, що розвиток таких підприємств, як ВАТ «Подільський цемент» напряму залежить від стану справ у будівельній галузі. Глава держави зокрема зазначив, що у цьому році ситуація в будівельній галузі поліпшується — зростання показників сягнуло близько 14%. «Все залежить від того, наскільки стабільним буде попит на вашу продукцію і як він зростатиме», — вважає Президент.

Обсяги ж виробництва продукції заводу мають потенціал для подальшого зростання. З цього випливають і соціальні виплати, і розвиток виробництва, — сказав Віктор Янукович. — Якщо такі підприємства починають розвиватися, це означає, що в нашій країні є рух вперед».

Спілкуючись із трудовим колективом підприємства, Президент заявив, що в Україні має зростати кількість представників середнього класу. Він вкотре наголосив, що головною метою української влади є подолання бідності. Віктор Янукович нагадав, що вже сьогодні в Україні знижується рівень безробіття та покращується ситуація в економіці. Президент також переконаний, що держава має переглянути механізм соціальних виплат, оскільки чинний «робить людей залежними від держави, принижує їх».

Віктор Янукович також звернув увагу на актуальність збільшення пенсій та мінімальної заробітної плати: «Дуже важливо, щоб пенсія, мінімальна зарплата були такими, щоб дозволяли людям гідно жити».

Побував глава держави і в Національному історико-архітектурному заповіднику «Кам’янець» (Стара фортеця). «Нам треба зробити ревізію (інвентаризацію) пам’яток історії, розробити відповідний план. Це наш обов’язок перед майбутніми поколіннями. Це наша історія, яку треба берегти», — підкреслив Віктор Янукович. При цьому він назвав невдалою реставрацію, проведену кілька років тому у заповіднику. «Це треба врахувати фахівцям. У цілому реставрацією повинні займатися професіонали, які мають відповідний досвід», — резюмував Президент.

Потому у Кам’янці-Подільському під головуванням Віктора Януковича відбулася нарада з адміністративно-господарським активом Хмельницької області, де обговорено пріоритети та стратегію соціально-економічного розвитку регіону.