Управління охорони здоров’я Волинської облдержадміністрації видало наказ про надання у лікувально-профілактичних закладах області безоплатної консультативної, діагностичної та стаціонарної допомоги військовослужбовцям, які брали чи беруть участь в неоголошеній війні Росії проти України. Таким чином місцева влада розширила коло пільг для учасників АТО, що вже затверджені у столиці.

На переконання голови облдержадміністрації Володимира Гунчика, держава нині має приділяти особливу увагу тим, хто в лиху годину боронить її від ворога. Таким співвітчизникам слід не лише надати всю можливу медичну чи реабілітаційну допомогу, а й допомагати їм відновлювати силу духу, адже побачене завдяки старанням рашистів безслідно для людської психіки не минає.

Як показує практика минулих воєн, наше суспільство має бути готовим до того, що після повернення до мирного життя у досить значної частини фронтовиків будуть ті чи ті форми погіршення здоров’я. Тому в області нині вже завершується робота зі створення на базі існуючого військового шпиталю спеціалізованого реабілітаційного центру для учасників так званої гібридної війни. Перших пацієнтів він має прийняти на початку жовтня.

— Нині інтенсивно готуємо психологів, які працюватимуть тут, — розповіла заступник голови облдержадміністрації Світлана Мишковець. — Адже для медиків, які працюватимуть із фронтовиками, потрібна специфічна підготовка, і вона має суттєву відмінність, наприклад від роботи шкільних психологів.

Водночас громадський загал області нині залучений до волонтерської діяльності. В тому числі — спрямованої на відновлення здоров’я поранених волинян. Величезну організаційну роботу тут ще з часів Євромайдану проводить волонтер Наталія Соколова. Її самовіддана праця врятувала вже не одне людське життя і поставила на ноги не одного пораненого.