ЕКСКЛЮЗИВ

Ужгородець Валентин Штефаньо виготовляє солодкі скульптури та портрети

Солодке "Вікно Дитячих Мрій", яке придумав і виготовив закарпатський шоколадьє Валентин Штефаньо, стало лотом на аукціоні, який днями пройшов в Ужгороді для збирання благодійної допомоги дітям. Робота кондитера пішла з молотка за більшу ціну, ніж твори іменитих художників. "Коли дитячий чобіток, притулений до віконця, наповнюється солодощами, тоді сповнюються мрії. Саме таке віконце і такий чобіток якось наснилися мені", - розповідає Валентин Штефаньо.

На вишукане творіння пішло понад 20 кілограмів чорного та білого шоколаду. Причому він не приніс дітям свій витвір у готовому вигляді, а створював див-річ у них на очах: гості зі школи-інтернату для слабочуючих стали учасниками майстер-класу кондитера, ліпили разом з ним з шоколаду казкові фігурки.

Першим випробуванням професійності для Валентина стала участь у конкурсі, який влаштувала всесвітньо відома фірма солодощів у Парижі. Це було у 2005 році, коли він гостював у сестри, що вийшла заміж за француза. Участь у змаганні тоді не увінчалася перемогою, але запам'яталася. Трьома роками згодом виступили у подібному конкурсі разом із сестрою і вже посіли четверте місце.

Нині Штефаньо - визнаний український шоколадьє, законодавець моди серед кондитерів. Залюбки фантазує та експериментує. Навіть весільне вбрання для дружини Вікторії виготовив самотужки, і дуже своєрідне. Спочатку випік 5 тисяч солодких булочок, із яких відібрав півтори тисячі однакових за формою. Потім нанизав їх на нитку, надавши сукні чіткої форми, а прикрасив кохану намистом з карамелі. Таким витворам судилося недовге життя, але вони запам'ятовуються на все життя.