ФЕСТИВАЛЬ

На Тернопіллі приймали майстрів професійної та аматорської сцени,
відтворювали купальські обряди

У селі Чагарі, що в Гусятинському районі на Тернопільщині, вже втретє провели Всеукраїнський фестиваль сільської молоді «Купальська феєрія». Це чи не єдиний у нашій країні такий захід.  Цього року до його проведення долучилися Міністерство культури України, обласна та районна влади. До невеликого села з’їхалися 25 народних і заслужених артистів України. Серед них Микола Свидюк, Олег Марцинківський, інші відомі естрадні співаки, а також солісти Національної опери. З Канади прилетів всесвітньо відомий скрипаль-віртуоз Василь Попадюк. Завітав і Національний заслужений академічний народний хор ім. Григорія Верьовки, який на фестивальній сцені показав, зокрема, купальське дійство «Цвіт папороті».

Русалки, Лісовик, Водяник, Вогневик, інші герої купальських обрядів зі сцени співали, танцювали, бажали «хай радіє щастя». Їхні образи майстерно відтворювали, а ще виконували гарні пісні аматори сцени, що приїхали привітати фестиваль не лише з Тернопілля, а й з деяких інших областей. Організатори фестивалю подбали про розмаїті спецефекти, як-от: водоспади, вогняні колеса, феєрверк... Певна річ, можна було також скуштувати українських страв, взяти участь у купальських народних забавах, придбати розмаїті вироби народних майстрів.

Принагідно зазначити, що Гусятинський район на Тернопіллі проводить найбільше фестивалів. Окрім «Купальської феєрії» в Чагарах, статус всеукраїнського мають і «Пісенні Медобори». У місті Копичинці «прописалося» свято гумору та сатири «Грицева шкільна наука». В селищі Гусятин, як відомо, народився відомий козацький отаман XVI ст. Северин Наливайко. «Не можемо не вшанувати ім’я цього славетного краянина фестивалем «Козацькі забави», — твердить начальник відділу культури та туризму Гусятинської райдержадміністрації Роман Сагайдак. Треба сподіватися, що цьогорічної Покрови прозвучать-таки позивні першого такого мистецького свята.