Верховний суд Росії розглянув апеляцію адвокатів громадян України Миколи Карпюка та Станіслава Клиха щодо обвинувального вироку. Згідно з рішенням суду, вирок Карпюку та Клиху —  22,5 та 20 років позбавлення волі у колонії суворого режиму відповідно — залишається без змін. «Вирок Верховного суду Чечні залишити без змін, апеляційні скарги адвокатів без задоволення», — оголосив рішення суддя. Самі засуджені брали участь у засіданні через відеозв’язок із СІЗО-1, що в місті Грозному.

Як відомо, російські слідство та суд нібито встановили, що свого часу Карпюк та Клих стали членами воєнізованої політичної організації правого спрямування і згодом прибули до Чеченської Республіки й нібито брали участь у боях проти військ РФ на боці Аслана Масхадова та Шаміля Басаєва. Зрозуміло, українці своєї вини не визнають.

«Укотре повторився фарс у російському судилищі над громадянами України Миколою Карпюком та Станіславом Клихом. І це попри цілковиту абсурдність висунутих проти них обвинувачень та тяжкий стан здоров’я Станіслава, який потребує невідкладної медичної допомоги», — так прокоментував на своїй сторінці у Фейсбук дії російського «суду» Президент Петро Порошенко.

За словами глави держави, абсурдність ситуації підкреслює і нещодавня відмова Москви передати Україні Олега Сенцова й Олександра Кольченка буцімто через їхні російські паспорти. «І це після того, як омбудсмен РФ визнала, що і Кольченко, і Сенцов є громадянами України», — цитує УНІАН слова Президента. Він також повідомив, що доручив МЗС та іншим профільним відомствам активізувати зусилля для найшвидшого звільнення всіх громадян України і захисту їхніх прав, зокрема за допомогою посилення міжнародного тиску на Росію.

«Політично вмотивовані кримінальні справи щодо Миколи Карпюка та Станіслава Клиха, а також ігнорування Верховним судом Російської Федерації наведених стороною захисту фактів фальсифікації справи та численних грубих процесуальних порушень у ході кримінального провадження є черговим свідченням відсутності справедливого правосуддя в Російській Федерації», — йдеться в заяві, розповсюдженій українським зовнішньополітичним відомством. Особливо цинічним називають в МЗС ігнорування законних вимог України та сторони захисту щодо проведення незалежної психіатричної експертизи стану здоров’я Станіслава Клиха, яке вже тривалий час викликає стурбованість.

МЗС вимагає «від держави-агресора негайно звільнити засуджених за політичними мотивами Миколу Карпюка та Станіслава Клиха, а також інших громадян України, незаконно утримуваних Росією за сфабрикованими обвинуваченнями». Заява закликає світову спільноту, міжнародні правозахисні інституції вжити всіх можливих правових, політичних та економічних заходів заради звільнення та повернення в Україну її громадян, які стали політичними в’язнями Кремля внаслідок збройної агресії Росії та незаконної окупації частини суверенної території України.

Оксана КРАМАРЧУК
для «Урядового кур’єра»