СПІЛЬНІ ДІЇ. В автономії презентували програму влади та мереж супермаркетів «Соціальна карта кримчанина». Понад 600 тис. жителів півострова пільгової категорії за два місяці зможуть скористатися спеціальною карткою та зі знижкою купувати основні продукти харчування. Розробка цієї програми ініційована Головою Ради міністрів автономії Анатолієм Могильовим. Пільгову картку можна буде отримати в управліннях праці і соціального захисту населення міських та районних держадміністрацій. Разом із нею надаватиметься й брошура з переліком магазинів, що беруть участь у програмі. До списку одержувачів картки пропонується включити: ветеранів війни, малозабезпечені сім’ї, пенсіонерів, «чорнобильців», інвалідів I, II і III категорій. Але остаточно пільговики будуть визначатися широким загалом протягом березня — квітня. Планується включити в цей список і молодих спеціалістів освіти та охорони здоров’я.

А поки триває обговорення, Рада міністрів Криму підписала Меморандум про взаєморозуміння з торговельними мережами і громадськими організаціями щодо реалізації програми, що діятиме до 31 грудня 2012 року. З боку роздрібної торгівлі документ підписали мережа супермаркетів «Фуршет» і «Яблуко», гіпермаркет «FM» та фармацевти Криму. Загалом у цьому проекті планується участь 51 супермаркету і до 50 інших магазинів.

— Я вдячний представникам бізнесу за розуміння проблем соціально незахищених верств населення, — сказав Анатолій Могильов під час підписання документа. — Влада і бізнес повинні йти пліч-о-пліч і розуміти, що вони партнери в створенні сприятливої економічної та соціальної ситуації в регіоні. Нам необхідно усвідомлювати загальну відповідальність перед людьми.

Відповідно до підписаного документа, власникам карт надаватимуться знижки не менше 7% на товари, на які не поширюється державне регулювання. В магазинах споживкооперації дисконт становитиме не менше 5%. Торговельні заклади зобов’язалися забезпечувати постійну наявність товарів зі знижками.