У селі Межиріч Лебединського району на Сумщині для нічного освітлення вулиць почали успішно використовувати 15 сонячних батарей. Їх встановлено в межах проекту ЄС/ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду».

Як розповів сільський голова Віктор Литвиненко, до такого рішення місцевих селян спонукала складна ситуація з оплатою електроенергії. Коштів у місцевій скарбниці обмаль, а населений пункт чималий. Тож і вирішили спробувати щастя в європейському проекті. Як кажуть у таких ситуаціях, відчиняють двері тим, хто в них стукає. Акумулювавши майже 160 тисяч гривень організаторів проекту та майже 70 тисяч місцевого бюджету та громади, закупили і встановили спершу три, а згодом ще 15 сонячних батарей. І незабаром відчули, наскільки виграли від такої новації. За цей час вдалося окупити гроші, які зібрали місцеві селяни, а загалом, підрахували в сільраді, всі витрати окупляться не пізніше, ніж через 2—3 роки.

Батареї встановлено на території дитячого садка, біля зупинки громадського транспорту й магазинів, в інших людних місцях. Сонце працює продуктивно, хоч інколи влаштовує «прогули» — тоді освітлення або слабке, або ж дає збої. Втім, це трапляється нечасто, оскільки за рік сонячних днів набагато більше, ніж похмурих.

Але відтепер Межиріч і його жителі зовсім не залежать від енергетиків — не треба платити ні за електроенергію, ні за користування стовпами, ні за обслуговування лінії електропередач.