Зустріч з міністром закордонних справ Туреччини Мевлютом Чавушоглу, який відвідав Київ для участі у третьому засіданні Спільної групи стратегічного планування (це робочий орган Стратегічної ради високого рівня України і Туреччини) провів Президент Петро Порошенко.  

Співрозмовники домовилися, що наступне засідання Стратегічної ради відбудеться в Києві на початку наступного року за участю президентів Петра Порошенка та Реджепа Таїпа Ердогана.

Турецький дипломат заявив, що його країна підтримує мирний план урегулювання ситуації на Донбасі: «Хочу підтвердити нашу повну підтримку територіальної цілісності України. Ми ніколи не визнаємо незаконну анексію Криму».

Петро Порошенко подякував Туреччині за підтримку територіальної цілісності та відзначив важливість позиції цієї країни на міжнародній арені, зокрема в міжнародних організаціях. «Справа, над якою ми працюємо, — це стратегія, що повинна реінтегрувати окуповані території, включно зі створенням зони вільної торгівлі, проведенням місцевих виборів. Ми шукаємо підтримки цієї стратегії серед інших міжнародних партнерів», — цитує слова Президента його прес-служба.

Він також закликав посилити співпрацю для захисту прав кримськотатарського народу, нагадавши, що його лідерам Мустафі Джемілєву та Рефату Чубарову досі заборонено в’їзд до Криму. Крім цього, глава держави висловив сподівання, що Туреччина підтримає міжнародну позицію щодо реагування на порушення Росією міжнародних зобов’язань у сфері прав людини.

Глава МЗС Туреччини подякував за підтримку кримських татар і повідомив про готовність його країни стати учасником конференції донорів та інвесторів для України, яка відбудеться на початку наступного року.

Відділ новин
«Урядового кур’єра»