ЛИСТ

Сполучені Штати та американський народ підтримують Україну у дні 25-х роковин Чорнобильської трагедії. Про це йдеться у листі Президента США Барака Обами до Президента України Віктора Януковича.

"Ми віддаємо належне героїчним зусиллям ліквідаторів, які цілодобово боролися з наслідками аварії 25 років тому", -відзначає американський Президент. І додає: існування зони відчуження навколо місця аварії переконливо нагадує - уроки Чорнобиля мають завжди залишатися в пам'яті людства.

Сполучені Штати дотримаються своїх зобов'язань стосовно допомоги Україні в її зусиллях з подолання наслідків Чорнобильської катастрофи, наголошується у листі. Президент США нагадав, що з часу аварії на ЧАЕС Сполучені Штати надали 240 млн доларів на проекти з відбудови Чорнобильського укриття.

"Я хочу повідомити, що Сполучені Штати роблять додатковий внесок у сумі 123 мільйони доларів на ці потреби та закликають інші країні також збільшити їхню підтримку", -відзначає американський Президент.

Він також високо оцінив мобілізацію зусиль міжнародної спільноти щодо допомоги Японії в локалізації аварії на АЕС "Фукусіма Даїчі" та наданні підтримки японському народу.

"Я вітаю зусилля уряду вашої країни, спрямовані на допомогу Японії - включаючи пропозицію щодо надання досвіду України, набутого після Чорнобильської аварії. Нехай стійкість народу України та його зусилля у подоланні наслідків Чорнобиля надихають усіх нас у майбутньому", - відзначає у листі Барак Обама.