Найближчими роками США планує розмістити у країнах НАТО близько 150 танків та інших броньованих машин, частина з них буде розміщена у Східній Європі.

Про це заявив командувач сухопутних військ США в Європі генерал-лейтенант Фредерік Бен Ходжес, повідомляє Укрінформ з посиланням на литовське видання Delfi.

«Танки США в Європі будуть розміщені в рамках операції Atlantic Resolve, мета якої – посилення безпеки країн Балтії та Польщі в контексті агресивної політики Москви на сході України», – йдеться у повідомленні.

Майже 50 одиниць бронетехніки вже направлені до Європи, а ще 100 танків M1 «Абрамс» і бойових машин піхоти «Бредлі» планується переправити до Німеччини і, можливо, інших країн, розповів в телефонному інтерв'ю інформаційному агентству AFP Фредерік Бен Ходжес.

«Солдати приїдуть, проведуть навчання і поїдуть. Техніка залишиться в Європі», – пояснив американський генерал.

За його словами, це буде «набагато дешевше», ніж возити танки «туди-сюди через Атлантичний океан». Крім того, таке розміщення танків підвищить ефективність маневрів біля східних кордонів НАТО.

Ходжес пояснив, що найближчим часом висловить свої рекомендації про розміщення частини цієї бронетехніки в якійсь з держав Східної Європи.

«Я оціню можливості. В тому числі і можливість розміщення бронетанкової роти чи батальйону в таких місцях, як країни Балтії, Польща, Румунія, Болгарія», – розповів генерал.

Раніше в НАТО заявляли про впевненість у здатності альянсу захистити всіх своїх членів, якщо агресію Росії не спинять в Україні і вона перекинеться на країни Балтії.