Чільне місце у графіку робочої поїздки Прем’єр-міністра Володимира Гройсмана на Львівщину було відведено спілкуванню з молоддю, студентами й викладачами цього міста, яке відбулося в науковій бібліотеці Львівського національного університету ім. Івана Франка.

Він переконував молоде покоління, що навіть часи розквіту інформаційних технологій, наявність різноманітних електронних гаджетів і девайсів не замінять спілкування із книжкою, справжньою літературою, не позбавлять нас відчуття дотику до прекрасного й живого друкованого слова.

«Хочу, щоб бібліотеки на всій територій нашої країни були справжніми осередками культури, де збираються люди, щоб стати багатими. Не в сенсі коштів, а в сенсі знань, мудрості, освіченості», — заявив Володимир Гройсман.

Говорив він і про те, що турбує нині суспільство загалом і студентство зокрема. Скажімо, глава уряду виступає за те, що співвідношення академічної й соціальної стипендій має бути змінено. Держава зобов’язана захистити студентів, які цього потребують, не маючи достатніх доходів. А той, хто добре навчається, має отримувати підвищену стипендію.

«Моя особиста думка, і її поділяє і міністр освіти, така: маємо збільшувати стипендії академічні. Хочу, щоб ми оцінювали якість знань, — цитує слова Прем’єра департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабміну. — Безумовно, є студенти, що потребують соціального захисту, і маємо теж в них інвестувати. Але дуже важливо, щоб ми інвестували більше в тих, хто добре навчається, хто має гарні результати. Це буде справедливо».

Подальший перебіг змін підходів до стипендії та механізми їхнього надання буде обговорено з представниками студентського середовища для розроблення найкращого варіанта, запевнив глава уряду. Для нього очевидно, що залишати все на звичному рівні було б несправедливо.

Студентам приємно було почути з вуст Прем’єр-міністра оптимістичну інформацію, що проект Державного бюджету наступного року передбачає істотне збільшення фінансування в цьому напрямі — на понад 500 мільйонів гривень.

Звичайно, не можна було обійти увагою проблеми здоров’я Карпатських лісів, від чого значною мірою залежить стан усього лісового господарства країни. Тому Володимир Гройсман вважає за необхідне розробити програму відновлення лісових фондів України. Ця галузь, на його переконання, потребує змін. «Мене непокоїть лісове господарство України. Нам потрібно відновлювати наші лісові угіддя, які, на превеликий жаль, були годівницею багато років», — наголосив Прем’єр.

Уряд замовить аерофотозйомку лісів Західної України, де є густі масиви, щоб проаналізувати масштаби вирубування лісів за останній час. Спільно з народними депутатами України буде створено робочу групу для напрацювання стратегії у цій сфері.

Прем’єр-міністр зазначив, що Руслана Лижичко надала йому докладну й «дуже невтішну» інформацію про вирубування Карпатських лісів, яку зібрала очолювана нею експедиція.

У кожному лісовому господарстві, вважає Володимир Гройсман, є ті, хто намагається використовувати загальнодержавний ліс як власне майно. При цьому систем державного контролю за цим процесом нема.

Проте сьогодні вже порушено чимало кримінальних справ та відбувається затримання тих, хто мав стосунок до лісових оборудок, починаючи з 2010 року, зазначив Прем’єр-міністр. У кожній області, де є лісові фонди, діяли організовані злочинні групи. Нині їх виявлено, порушено кримінальні справи, є перші заарештовані.

Знайшов Прем’єр і можливість побувати на одній із ділянок автодороги Н13 Львів — Самбір — Ужгород, яку нині активно розбудовують і реконструюють. Роками цій проблемі не приділяли належної уваги, дорожнє господарство країни занепадало буквально на очах. Наступного року, запевнив Володимир Гройсман, уряд планує залучити до масштабного будівництва і реконструкції доріг в Україні до 40 мільярдів гривень.