Важлива тема сьогодення — пошук нових шляхів державної підтримки агропромислового комплексу. На цьому під час семінару з питань реформування системи державної підтримки АПК, що відбувся у Львові за участю фахівців Міністерства аграрної політики та продовольства України й експертів проекту ЄС «Підтримка впровадження сільськогосподарської та продовольчої політики в Україні», наголосив експерт проекту Олександр Митченок. 

Захід складався з двох панелей — «Основні бюджетні параметри та механізми імплементації програм державної підтримки сільгоспвиробників» (особливості порядку надання бюджетної дотації для розвитку сільськогосподарських товаровиробників, інвестиційно-кредитне забезпечення фермерських господарств, інструменти фінансування виробників — форвардні закупівлі та аграрні розписки тощо) та «Перспективи удосконалення системи державної підтримки АПК» (удосконалення із урахуванням міжнародного досвіду, регіональні програми підтримки і фінансування).

Очільник Мінагрополітики Тарас Кутовий визначив вісім пріоритетних сфер, за якими протягом року очікуються конкретні напрацювання — нормативно-правові акти, нові програми, які дадуть поштовх у цих напрямах. Серед них — земельна реформа, пряма державна підтримка фермерів та приватизація збиткових державних підприємств.

Олександр Митченок зазначив, що реформи не відбуваються без участі громадськості, тому і започатковано платформу для діалогу між розробниками політики, громадянським суспільством та безпосередньо виробниками.

Заступник директора департаменту Мінагрополітики Павло Гринько зауважив, що у 2017—2021 роках щорічний обсяг коштів держбюджету, які спрямовуються на підтримку сільськогосподарських товаровиробників, становить не менш як 1 відсоток випуску сільгосппродукції. «При цьому 20 відсотків такої підтримки використовується сільськогосподарськими товаровиробниками для закупівлі у вітчизняних виробників сільгосптехніки та обладнання. Також Законом «Про Державний бюджет України на 2017 рік» за бюджетною програмою «Фінансова підтримка сільгоспвиробників» передбачено 550 мільйонів гривень на часткову компенсацію вартості техніки українського виробництва. До речі, понад 32% затрат на виробництво продукції рослинництва складається із коштів на пальне і техніку», — сказав він.

«Профільний департамент Львівської облдержадміністрації вже оголосив конкурс на виконання запитів обласної програми. На підтримку АПК із бюджету Львівщини цьогоріч виділено 11,2 мільйона гривень, тому закликаю аграріїв активніше подавати документи на участь у програмі», — наголосила начальник управління економічного розвитку та підприємництва Львівської ОДА Людмила Гончаренко.