Наша дійсність вимагає докорінних змін у царині навчання й надання домедичної допомоги. У країні, яка піддається агресії, чи не щодня зазнають поранень люди. У позавоєнному житті також трапляється, що треба рятувати людське життя. Тож уміння надати кваліфіковану першу меддопомогу — нагальне завдання часу. До того ж стоїмо на порозі впровадження страхової медицини, отже студенти медуніверситетів, по суті, вже не матимуть особливого доступу до пацієнта в лікувальних закладах, як нині. Тому теоретичні знання і практичні навички майбутні медики мали б набувати в симуляційному центрі.

Ректор Тернопільського державного медуніверситету ім. І. Горбачевського професор Михайло Корда каже, що мав змогу відвідувати такі центри в медичних вишах США, Канади, європейських країнах. Для України вони також на часі, адже сприяють поліпшенню якості навчання і викладання, набуттю студентами навичок. В одному з корпусів університету для такого центру вже відвели цілий поверх. Його відремонтували, встановили функціональні лікарняні ліжка, розгорнули операційний та перев’язувальний пункти. Наповнюють муляжами, манекенами, комп’ютерними програмами, сучасними засобами для тренування студентів. Понад два мільйони гривень уже витратили на його облаштування.

Але в університеті вважають, що симуляційний центр має слугувати не лише для майбутніх медиків, а й стати базою для вишколу військових, поліцейських, інших силових структур, волонтерського корпусу. Начальник управління патрульної поліції в Тернополі Володимир Струк теж дотримується такої думки. Адже його підлеглі першими прибувають на будь-яку подію й повинні вміти надавати домедичну допомогу. До слова, бувало, що патрульні рятували людські життя.

Створення великого симуляційного центру — одне із пріоритетних завдань тернопільського вишу, який виграв грант із Тулузьким університетом у межах програми «Еразмус плюс», і незабаром викладачі поїдуть на тренінги.

Активно долучитися до втілення в життя актуальної справи запрагла польська компанія Medline Sp. z о.о. — виробник медобладнання екстреної меддопомоги (від перев’язувальних матеріалів до дефібриляторів, систем дихання). Нещодавно директор регіону Східної Європи цієї фірми Стефан Кущак і ректор Михайло Корда підписали угоду про співпрацю. Діятиме тут також центр Tactical Combat Casualty Care, що спеціалізуватиметься на симуляції надання першої домедичної допомоги на полі бою для військових структур.

У межах проекту навички надання першої домедичної допомоги європейського рівня матиме змогу освоїти патрульна поліція Тернополя. До того ж екіпажі патрульної поліції забезпечать відповідним обладнанням для надання першої допомоги через залучення коштів державних програм і Міністерства внутрішніх справ України.

Із яким медичним набором виїжджають на виклик польські поліцейські, наші правоохоронці могли побачити. Менеджер компанії Володимир Грицина показав і докладно розповів про вміст сумки, яка є в користуванні кожного екіпажу поліцейської машини в Польщі. Таку валізу оснащено зокрема комірцем, який надівають потерпілому після ураження шиї та хребта, голкою для пневмотораксу, приладом для розбивання скла і розрізання паска безпеки, засобами для різних видів перев’язок, дезінфекції, різноманітними шинами, дихальною маскою, засобами від опіків, кровоспинними тощо. Усе в сумці ретельно підготовлено за польським стандартом. Але компанія готова сформувати таку сумку для українських екіпажів.

Володимир Грицина рік відслужив у зоні проведення АТО. Після повернення добре йому знайомий Стефан Кущак запропонував хлопцеві посаду менеджера в українському відділі компанії. Я поспілкувався з паном Стефаном, який чудово володіє українською мовою. З’ясувалося, що його батьки українського походження, зазнали насильницького переселення під час сумнозвісної операції «Вісла» 1947 року. Вдома вся родина спілкується українською, зберігає українські народні традиції та звичаї. Пан Стефан сім років тому закінчив стоматологічний факультет Тернопільського медуніверситету. Втілювати пілотний проект С. Кущаку пропонували в деяких українських мегаполісах, але він обрав місто, яке йому добре знайоме й улюблене.

За словами пана Стефана, Польща і ЄС надали 200 мільйонів доларів, щоб створити в його країні в кожному з 12 медуніверситетів симуляційні центри. Тепер компанія Medline Sp. z о.о. долучиться до облаштування такого центру й у Тернопільському медуніверситеті.

«Ми написали три великих гранти в межах програм Європейського Союзу. Якщо нам вдасться ще цього року отримати їх, то відразу візьмемося до роботи і придбаємо певні симулятори, — зазначив Стефан Кущак. — Інша частина нашої громадської роботи — навчання поліцейських і військових. Цього року в навчально-оздоровчому комплексі «Червона калина» Тернопільського медуніверситету ім. Івана Горбачевського долучилися до проведення навчань представників силових структур, військових, де один з курсів прочитав наш експерт. Хочемо, щоб люди не гинули. Оскільки не вмію воювати, прагну допомогти чим можу».