За результатами Всеукраїнського рейтингу за минулий рік ДП «Запорізький експертно-технічний центр Держпраці» визнано кращим державним підприємством року. Воно отримало національний сертифікат «Державне підприємство 2016 року» і медаль. Бізнес-рейтинг також високо оцінив роботу директора Юрія Лисакова. Йому вручили орден «Гордість країни». Рейтингування провів Союз національних бізнес-рейтингів на підставі загальнодержавного фінансово-економічного аналізу суб’єктів господарювання України.

ДП «Запорізький ЕТЦ» нагородили «золотом» за «рентабельність власного капіталу» і «коефіцієнт обігу грошових коштів». ДП серед 10 кращих держпідприємств, які зробили значний внесок в економіку та охорону праці в Україні.

Державне підприємство працює за принципом створення безпечних умов праці відповідно до вимог національних і міжнародних нормативно-правових актів. Для цього на підприємстві впроваджено систему управління якістю, побудовану згідно з вимогами ДСТУ ISO 9001. ДП орієнтується на якість послуг, постійне підвищення рівня охорони здоров’я працівників та промислової безпеки. Тут працюють висококваліфіковані технічні експерти, які пройшли навчання у системах Держпраці, Мінекономрозвитку та Мінрегіонбуду України. У колективі 80 осіб, 60 з них — фахівці високого рівня. Вони здатні докласти знання та вміння для розв’язання проблем у галузі охорони праці та промислової безпеки. Відділення експертно-технічного центру успішно працюють у Мелітополі, Бердянську та Дніпрорудному.

— Наше підприємство працює з червня 1997-го, тож цьогоріч відзначатиме свій 20-літній ювілей, — каже начальник відділу забезпечення якості та виробничих процесів Вадим Кравець. — Займаємося вирішенням питань, пов’язаних з охороною праці та промисловою безпекою, проводимо експертизи умов праці та експертні обстеження обладнання підвищеної небезпеки, до яких належать вантажопідіймальні машини, обладнання, що працює під тиском, трубопроводи, металургійне обладнання.

Вадим Анатолійович розповів, що фахівці запорізького ЕТЦ, зокрема заступник директора Володимир Вакар, брали участь у розробленні постанови КМУ №687 «Про порядок проведення огляду, випробування та експертного обстеження машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки». Фахівці підприємства також брали участь в розробленні нормативних актів, пов’язаних з промисловою безпекою та охороною праці. Бо промислова безпека сприяє уникненню нещасних випадків на виробництві.

— Усі нормативні акти з охорони праці писано кров’ю, — впевнений Вадим Кравець, — тому що нехтування ними призводять до втрати здоров’я чи загибелі людей. Тож розробляючи нормативні документи, пов’язані з промисловою безпекою та охороною праці, намагаємося мінімізувати виробничі ризики, умови праці мають відповідати всім європейським нормам та вимогам.